Agris.cz - agrární portál

Ve Zlínském kraji loni klesl počet ohnisek včelího moru

19. 2. 2018 | ČTK

Počet ohnisek moru včelího plodu ve Zlínském kraji loni meziročně klesl zhruba o polovinu. Zatímco v roce 2016 evidovali krajští veterináři 89 případů, loni jich bylo 45. Téměř dvě třetiny ohnisek byly v okrese Zlín. Naopak zcela bez nákazy zůstalo Kroměřížsko. ČTK to řekl ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík.

Kvůli nákaze podle něj včelaři v regionu loni spálili 190 včelstev. "U jedné pětiny těchto včelařů však bylo nutné zlikvidovat pouze část včelstev," uvedl Mahdalík.

Od roku 2014, kdy bylo ve Zlínském kraji 160 ohnisek, počet případů moru včelího plodu postupně klesá. Podle Mahdalíka jde o důsledek kvalitní spolupráce veterinárních lékařů a včelařů při odhalování a likvidaci ohnisek nákazy. "Mor včelího plodu se nám daří diagnostikovat. Předpokládáme, že by počet ohnisek mohl nadále klesat," uvedl ředitel.

Předseda zlínské okresní organizace Českého svazu včelařů Roman Slavík dnes ČTK řekl, že se na vzniku nákazy podílí mnoho faktorů, od intenzivního zemědělství až po technologickou praxi chovu včel. "Včely jsou oslabené, kvůli čemuž může nákaza vypuknout snadněji," uvedl Slavík.

Mor včelího plodu se přenáší ze včelstva na včelstvo. Pakliže se nákaza v chovu objeví, je z hlediska legislativy nezbytné napadené včelstvo zlikvidovat. "Jiná možnost není, léčba antibiotiky je u nás zakázána," připomněl Slavík.

Za velmi důležité v boji s nákazou považuje prevenci a vzdělávání včelařů. Nezbytné pro zastavení jejího šíření je prý především chov včel ve vhodných podmínkách. Někteří amatérští včelaři však mají v této věci podle Slavíka rezervy.

Choroba a také klimatické změny se v posledních letech projevily na růstu cen včelích produktů. V ohniscích nákazy musejí být důkladně vyšetřeny. Ve vyhlášených ochranných pásmech nesmějí včelaři svá včelstva přemisťovat. Zatímco před pěti lety stál kilogram medu u malovčelaře kolem 120 korun za kilogram, dnes už je to podle Slavíka 150 až 170 korun.

 

Autor: Viktor Chrást dr


Zdroj: ČTK, 19. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 01:33