Agris.cz - agrární portál

Na jihu Čech bylo 880 ha ovocných sadů, ubylo rybízu i jabloní

20. 2. 2018 | ČTK

V Jihočeském kraji bylo loni v květnu 880 hektarů ovocných sadů, ovoce pěstovalo 119 zemědělských subjektů. Nejvýznamnějším druhem byly jabloně, v kraji na 43 procentech ploch sadů. Více než třetina spadá do nejstarší věkové kategorii podle stáří výsadby. Vyplývá to z čísel Českého statistického úřadu. Sčítání se ve všech členských státech EU provádí jednou za pět let. Ve srovnání s rokem 2012 ubylo na jihu nejvíce rybízu, jabloní a slivoní.

Statistici zjišťovali údaje od všech pěstitelů ovoce, kteří k 1. květnu obhospodařovali aspoň 0,20 hektaru ovocných sadů a jejichž produkce byla převážně nebo zcela určena pro trh. V mezikrajském srovnání měly jižní Čechy druhé největší plochy angreštů a třetí největší plochy sadů třešní.

Nejvýznamnějším ovocným druhem v ČR jsou jabloně, zabíraly 48 procent sadů v zemi. V jižních Čechách se pěstovaly na 43 procentech ploch sadů. Mezi jabloněmi jsou v kraji a také v ČR nejrozšířenější odrůdy zařazené ve skupině Idared, Jonagold/Jonagored a Golden Delicious. "Věková struktura jabloňových sadů není v kraji ani v ČR uspokojivá. V Jihočeském kraji byla víc než třetina ploch jabloní v nejstarší věkové kategorii podle stáří výsadby, v České republice byl tento podíl ještě vyšší," uvedl ČSÚ.

V jihočeských sadech jsou druhým nejrozšířenějším ovocným stromem višně, třetí slivoně. Nejmladší věkovou strukturu měly hrušňové sady, u nich víc než pětinu ploch tvořila nejmladší výsadba.

Drobné ovoce jako rybíz, angrešt, ostružiny, maliny a borůvky se v kraji pěstovalo na 60 hektarech, což je 6,9 procenta z plochy sadů. Skořápkové plody, kam patří ořechy, mandle či kaštany, se v kraji pěstují málo, asi na hektaru.

V celém Česku bylo k 1. květnu 2017 víc než 16.417 hektarů ovocných sadů. Jihočeský kraj se kvůli půdním a klimatickým podmínkám nemůže rovnat typickým ovocnářským oblastem. Zatímco na obhospodařované zemědělské půdě v České republice se podílí 11,9 procenta, u ovocných sadů má podíl 5,4 procenta.

"Přestože jihočeští zemědělci v regionálním srovnání obhospodařují druhou největší plochu zemědělské půdy, plochou sadů zaujímají až osmé místo," uvedli statistici. K největším ovocnářským krajům patří Středočeský a Jihomoravský, v obou zabírají sady téměř 3200 hektarů.

Podle ČSÚ nemá smysl srovnávat výsledky z roku 2012 a z loňska. Změnila se totiž definice pojmu ovocný sad a některé dřívější sady se dostaly do jiných druhů zemědělských kultur. Pokles výměry ovocných sadů oproti roku 2012 v kraji o 43 procent a v Česku o 23 procent lze podle statistiků připsat jak na vrub likvidace přestárlých sadů, aniž by je nahradily nové, tak změně definice.

Václav Koblenc dvd


Zdroj: ČTK, 20. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:18