Agris.cz - agrární portál

Potravinářský obr Danone loni zvýšil zisk o více než 40 procent

20. 2. 2018 | ČTK

Francouzská potravinářská společnost Danone loni zvýšila čistý zisk o 42,6 procenta na 2,45 miliardy eur (62,1 miliardy Kč). Vysoký růst podpořily hlavně divize vody a specializované výživy, uvedla dnes firma, která je největším výrobcem jogurtů na světě. Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří v průměru očekávali zisk 2,14 miliardy eur.

Tržby se zvýšily o 12,5 procenta na 24,68 miliardy eur (625,4 miliardy Kč), zaostaly však za očekáváním. Na srovnatelném základě, tedy bez kurzových výkyvů, akvizic a odprodaného majetku, se zvýšily o 2,5 procenta.

"Navzdory nestabilitě na trzích s potravinami a nápoji a růstu vstupních nákladů jsem dosáhli velmi dobrého celoročního výsledku," uvedl generální ředitel Emmanuel Faber.

V letošním roce se firma chce zaměřit na zrychlení růstu tržeb a další růst zisku. Pomoci ji k tomu mají nižší náklady a výhody z akvizice amerického výrobce biopotravin WhiteWave.

Společnost tento týden oznámila, že prodá zhruba dvě třetiny svého podílu v japonském výrobci probiotik Yakult. Za 14procentní podíl má získat 1,5 miliardy eur. Danone bude mít po prodeji podílu v japonské firmě dál zhruba sedmiprocentní podíl.

Koncern Danone je největším výrobcem čerstvých mléčných výrobků na světě a druhým největším výrobcem minerální vody. Od roku 2007, kdy firma koupila společnost Numico, vyrábí i dětskou výživu a speciální výživu pro zdravotní účely. Firma vlastnila výrobní závod i v České republice, v roce 2014 však svou benešovskou mlékárnu prodala společnosti Schreiber Czech Republic, která nyní pro Danone vyrábí mléčné výrobky. Mezi značky firmy patří Activia, Actimel, Kostíci, Danette či Evian.

irl spr


Zdroj: ČTK, 20. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:32