Agris.cz - agrární portál

Počet incomingových zemědělských misí loni vzrostl na 25

26. 2. 2018 | ČTK

Počet zemědělských tzv. incomingových misí, kdy s podporou českého státu jezdí zahraniční státní delegace a obchodníci do tuzemských podniků nebo na výstavy, se loni zvýšil z předloňských pěti na 25. ČTK to sdělilo tiskové oddělení ministerstva zemědělství. Letos se podle něj stát bude snažit zachovat podobný počet akcí. Podpora se liší od 60.000 korun až po více než půl milionu korun, podle velikosti mise.

"Náklady na incomingové mise zahrnují plán nákladů na ubytování, stravování a přepravu pro ČR pro dané delegace. Ve výjimečných případech jsou rovněž hrazeny letenky," sdělilo ČTK ministerstvo. Mise organizuje ministerstvo na základě poptávky jak zahraniční, tak domácí strany.

Loni do ČR zamířili například zástupci Chile, kteří jednali o podpoře exportu piva a malých pivovarů, Mongolové se zaměřením na zemědělství, lesnictví a environmentální technologie, afghánští zástupci se pak zúčastnili mezinárodní výstavy Animal Tech. Odborníci ze Spojených států amerických a Kanady se pak zajímali o zemědělské stroje a technologie. Jedna z největších misí pak byla v rámci schvalování exportu českého masa do Číny, nákladnější byla také mise z Kuby.

V letošním roce se pak očekávají návštěvy z Ruska se zaměřením na pivovarnictví. V ČR se také bude prezentovat ghanské zemědělství, měli by také přiletět například zástupci Nigérie, Kolumbie nebo Etiopie.

Stát se snaží podporovat zahraniční obchod i prostřednictvím zemědělských diplomatů, které má v USA, Libanonu, Rusku, Číně, Srbsku a Saúdské Arábii. Měl by se také obsadit post v Japonsku, plánuje se zastoupení v Íránu a Mexiku s akreditací i pro Kubu. Diplomaté by měli pomáhat českým zemědělským a potravinářským podnikům s navazováním kontaktů a uzavíráním kontraktů. Stát také vytvořil dvě pozice místních zástupců v Kazachstánu a na Ukrajině.

V celkovém agrárním obchodu se i kvůli zvyšujícím se dovozům masa do ČR tyto aktivity makroekonomicky neprojevily. Loňský schodek agrárního zahraničního obchodu 30,8 miliardy korun byl nejhorší od roku 2011. Meziročně se záporné saldo prohloubilo o 7,7 miliardy korun, uvedl nedávno Zemědělský svaz ČR s odkazem na údaje Českého statistického úřadu. Do ČR se loni dovezlo agrární zboží za 227,5 miliardy korun, což bylo meziročně o zhruba 2,8 miliardy více. Vývoz naopak klesl o 4,9 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 26. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:53