Agris.cz - agrární portál

Toman: Dvojí kvalita je problémem zahraničních výrobců

28. 2. 2018 | ČTK

Problém dvojité kvality potravin se podle prezidenta Potravinářské komory Miroslava Tomana týká výhradně zahraničních výrobců, nikoliv českých. Šéf komory vítá, že tento problém začala Evropská unie řešit. Uvedl to na dnešní konferenci Food forum v Brně.

"Nevíme o českém výrobci, který by pro český trh vyráběl jiné výrobky než pro německý nebo rumunský," řekl Toman. Legislativní řešení vidí v uvedení nové nekalé praktiky v evropské směrnici. "Není nutné vytvářet speciální předpisy, jen uvést, že je to nepřípustné," uvedl Toman.

Podle něj by firmy na výrobcích měly povinně uvádět zemi původu a konkrétního výrobce. "Spotřebitel má právo vědět, kde a kým byla potravina vyrobena, kterou konzumuje," uvedl Toman.

Tlak veřejnosti a konzumentů podle něj automaticky povede k tomu, že obchodní řetězce začnou praxi různé kvality potravin prodávaných v jednotlivých zemích odbourávat. Toman zmínil, že změnu politiky už plánuje v Česku Globus nebo Kaufland. Podle něj je to ten správný tlak. "Pokud obchodníci řeknou, že to nebudou prodávat, tak to nikdo nebude ani vyrábět," řekl Toman.

Podle ministra zemědělství v demisi Jiřího Milka (za ANO) je vyřešení problému dvojí kvality potravin jednou z priorit. "Usilujeme o to, aby Evropská komise řešila tyto praktiky formou evropského právního předpisu," uvedl Milek.

Eurokomisařka Věra Jourová v dubnu Evropské komisi navrhne, aby zařadila různou kvalitu potravin v podobných obalech na seznam nekalých obchodních praktik. Představí také metodiku kontrol v unii, podle níž by se měly dozorové orgány řídit. Na metodice pracují zástupci 15 členských států.

Po vytvoření metodiky by měly začít intenzivnější kontroly ze strany členských států. České ministerstvo zemědělství na ně má letos vyhrazen milion korun, uvedl Milek.

Pod pojmem dvojí kvalita potravin se rozumí například používání náhražek masa ve východních státech unie u výrobků, které na západě mají v sobě maso. Podobně je tomu u menších podílů ovoce například v jogurtech.

Český stát loni několikrát testoval kvalitu potravin. Z posledního šetření vyšlo, že z 21 testovaných dětských výživ, krmiv pro domácí zvířata a privátních výrobků obchodních řetězců prodávaných v podobném obalu v Německu, Rakousku, Česku, na Slovensku a v Maďarsku jich bylo stejných sedm. Tři výrobky byly mírně odlišné, 11 jich bylo jiných. Podle Milka se lidé vrací k českým potravinám. "Ministerstvo zemědělství se zaměřuje na vzdělávání spotřebitelů, aby požadovali české potraviny. V tom chceme i nadále pokračovat," uvedl Milek.

Dvojí kvalita potravin je velké téma i na Slovensku. Ministryně zemědělství Gabriela Matečná dnes toto téma akcentovala i v Brně. "Podvádění spotřebitelů nebudeme tolerovat. I proto prosazujeme vytvoření jednotné metodiky testování dvojí kvality potravin. Zároveň upřednostňujeme přijetí legislativy na evropské úrovni," uvedla Matečná.

 

Filip Vrána kš


Zdroj: ČTK, 28. 2. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 14:05