Agris.cz - agrární portál

Českomoravský svaz minipivovarů bude vydávat certifikáty kvality

2. 3. 2018 | ČTK

Českomoravský svaz minipivovarů bude vydávat certifikáty, které bude udělovat sládkům za kvalitu. Spotřebitelům to má usnadnit orientaci v tom, který minipivovar vaří kvalitní pivo. Na vydávání certifikátu se dnes usnesla valná hromada svazu v Brně, řekl ČTK prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

V Česku je nyní zhruba 400 minipivovarů a jejich počet každým rokem roste, na trhu mají podíl kolem 2,5 procenta. Podle Šuráně je kvalitních sládků pořád nedostatek, i když školství na tuto situaci zareagovalo poměrně rychle. Potravinářské technologie se dají studovat na průmyslovkách, obnovují se učňovská střediska, například v Litovli.

Přesto dnes jako sládci pracuje mnoho lidí, kteří nejsou vůbec v oboru vyučení. "Vaří třeba dva roky, ale nejsou to ještě hotoví sládci. Proto jsme zavedli certifikát, který budeme udělovat zkušeným sládkům, co už něco dokázali," uvedl Šuráň.

Bodový systém vyhodnotí vzdělání sládka, délku praxe, dosažené úspěchy na soutěžích. Pokud uchazeč dosáhne sta bodů v tomto systému, může si požádat o udělení certifikátu. Podmínky budou zveřejněné na webu svazu. "Sejde se pět zkušených sládků, kteří posoudí, jestli na to nárok má, nebo ne," uvedl Šuráň. Přiznává ale, že některé druhy piv v Česku vaří nejlépe i sládci, kteří nemají formální vzdělání v oboru. Zmínil v této souvislosti druh piva stout od pivovaru U Antéňáka z Hradce Králové. "Majitel dělá antény a zároveň dělá nejlepší stouty," uvedl Šuráň.

Nedostatek odborně vzdělaných sládků ale potvrzuje David Janda, který provozuje vzdělávací společnost Beer Academy. "Rostoucí trend vzniku pivovarů má společný jmenovatel, a tím jsou chybějící sládci. Zájemci o obor mají několik možností, jak získat požadované vzdělání, a to absolvovat příslušnou střední školu, vysokou školu nebo příbuzný vysokoškolský obor. Situace bude v nejbližších letech o to vážnější, že se očekává další prudký nárůst počtu pivovarů," uvedl Janda. Podle něj se některé pivovary snaží situaci řešit odbornými garanty, což ale významným způsobem prodražuje provoz pivovaru.

Počet minipivovarů loni v ČR vzrostl zhruba o 50 na přibližně 400, většinou ve výstavu do 1000 hektolitrů. Přibližně každý týden se tak objeví nový pivovar. Podle Českomoravského svazu minipivovarů jde přibližně o dvě procenta výstavu na českém trhu. Svaz by si přál, aby se do budoucna zjednodušily administrativní podmínky pro toto podnikání, zejména aby byla možnost platit spotřební daň paušálně po měsíci a aby minipivovary nemusely každoročně prokazovat ekonomickou stabilitu firmy.


Zdroj: ČTK, 2. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:09