Agris.cz - agrární portál

Veterináři se stále obávají ptačí chřipky v ČR

5. 3. 2018 | ceskenoviny.cz

Veterináři se stále obávají rizika zavlečení ptačí chřipky na české území. V prvních měsících letošního roku se objevila nová evropská ohniska, například v chovu drůbeže v Nizozemsku. ČTK to sdělil tiskový mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. V ČR se ptačí chřipka poprvé po deseti letech vyskytla loni, vybilo se kolem 100.000 opeřenců.

U volně žijících ptáků se nemoc objevila letos například ve Velké Británii, v Dánsku, Švédsku, Německu nebo v Irsku. "Obranou před rozšířením nákazy do chovů drůbeže je především důsledné dodržování pravidel biologické bezpečnosti, jako je například zasíťování nebo zastřešení chovů," dodal Vorlíček.

V Nizozemsku se objevila vysoce patogenní ptačí chřipka subtypu H5N6 v chovu na konci února. "Pro včasné rozpoznání nákazy je pak nezbytné sledovat zdravotní stav chované drůbeže a vše podezřelé jako jsou úhyny, snížení příjmu potravy či pokles snášky neprodleně nahlásit místně příslušné krajské veterinární správě nebo soukromému veterinárnímu lékaři," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Chovatelé v komerčních chovech mají povinnost hlásit veterinářům případy, kdy ptáci sníží množství sežrané potravy nebo vypité vody o více než pětinu, když klesne produkce vajec o více než pět procent déle než po dva dny a když se zvýší úmrtnost v chovu na více než tři procenta ptactva týdně.

Ptačí chřipka se v Česku loni objevila po deseti letech a zasáhla řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže. Ptáci měli téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka. V českých chovech byl kvůli nemoci loni na jaře vybito 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V republice bylo skoro 40 ohnisek nemoci.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 5. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:54