Agris.cz - agrární portál

Úroda řepy v hradeckém kraji stoupla, cukrovar Meziříčí má rekord

5. 3. 2018 | ČTK

Sklizeň cukrovky v Královéhradeckém kraji loni vzrostla o šest procent na 769.000 tun a byla nejvyšší za poslední tři roky. Jediný cukrovar v kraji v Českém Meziříčí na Rychnovsku loni dosáhl rekordní výroby 140.000 tun cukru. Zemědělci v hradeckém kraji jsou třetími největšími pěstiteli cukrovky v zemi po farmářích ze středních Čech a Olomouckého kraje.

Osevní plochy s cukrovou řepou zemědělci v hradeckém kraji loni zvýšili o šest procent na 11.316 hektarů, vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) o konečné sklizni cukrovky. Právě zvětšení osevních ploch bylo důvodem růstu sklizně, protože hektarový výnos loni zůstal na 68 tunách. Na celkové sklizni cukrovky v ČR ve výši 4,4 milionu tun se zemědělci hradeckého kraje podíleli 17 procenty.

Cukrovar v Českém Meziříčí, který patří společnosti Tereos TTD z Dobrovice na Mladoboleslavsku, zpracovává i cukrovku od zemědělců z Pardubického kraje. V uplynulé kampani, která trvala od 12. září do letošního 26. ledna, cukrovar celkem pořezal milion tun řepy, denně 7385 tun. Výroba 140.000 tun cukru představovala meziroční nárůst o zhruba 12 procent.

Průměrná cukernatost v rajonech cukrovarů Tereos TTD v Dobrovici a Meziříčí loni činila 18 procent. "Sklizeň cukrové řepy byla ovlivněna nadprůměrně deštivým počasím, kdy v některých oblastech s těžkými půdami bylo mimořádně obtížné řepu z polí dostat," uvedl agronomický ředitel společnosti Karel Chalupný. V obou svých cukrovarech Tereos TTD zpracovala přes tři miliony tun řepy a vyrobila téměř 370.000 tun bílého krystalického cukru.

Tereos TTD patří mezi tři největší potravinářské firmy v ČR. Hlavními výrobky jsou cukr a líh. Zhruba 40 procent produkce Tereosu jde na export.

ry abz


Zdroj: ČTK, 5. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 23:44