Agris.cz - agrární portál

Ptáci potřebují při hnízdění klid, správa část parku uzavírá

6. 3. 2018 | Denik.cz

Sotva skončil v Českém Švýcarsku jeden zákaz vstupu do lesů, začal další. Od začátku března totiž lidé nesmí chodit na více než dvě desítky míst v národním parku, kde hnízdní vzácní ptáci. Zákaz vstupu do vybraných lokalit vyhlašuje správa každoročně a většinou jej turisté respektují.

„Opatření slouží k zajištění klidu zvláště chráněných druhů ptáků, zejména sokolů stěhovavých, čápů černých a výrů velkých,“ vysvětlil mluvčí správy národního parku Tomáš Salov, proč je nutné dočasně vykázat turisty z malé části národního parku. Ptáci by měli svá hnízda opustit v červnu, případně na začátku července.

Oproti předchozímu zákazu vstupu do lesů kvůli popadaným stromům se od čtvrtka platící omezení netýká značených turistických stezek. Pro běžné turisty tak nepřináší žádné větší omezení. Dotknout se ale může horolezců, kteří lezení po pískovcových skalách Českého Švýcarska vyhledávají.„V terénu jsou hnízdní lokality vyznačeny pomocí dřevěných označníků a v některých případech i vymezovacími páskami,“ popsal Salov.

Část zákazů vstupu se týká míst v první zóně, kam turisté nemají přístup. To platí například pro hnízdiště čápa černého nebo výra na Stříbrných stěnách nebo čapí hnízda v Hraničním dole. Většina míst, která si pro svá hnízda vzácní ptáci vybrali, je ale v běžně přístupných částech parku, kde mohou lidé chodit i mimo značené turistické cesty.

Podle ředitele správy národního parku Pavla Bendy je zajištění dostatečného klidu při hnízdění jedním z důvodů velkého úspěchu při vyvádění mláďat.

„Loni jsme se mohli těšit z velkého počtu mladých sokolů stěhovavých i čápů černých, sokolích mláďat bylo v celém regionu 26, mladých čápů černých nejméně 18,“ prozradil Benda.

Jak je pro hnízdící ptáky klid důležitý, se ukázalo například loni. Během jarního hnízdění totiž vyhnal z hnízda jednu ze samic sokola přelétající dron, problémy měli ochránci přírody i s letci na motorových paraglidech létajících nízko nad skalami. Takto vyrušený pták se pak do hnízda už nevrátí. Opuštěná vejce tak zastydnou, vylíhnutá mláďata pojdou nebo se stanou kořistí jiných dravců.Kromě ochrany hnízdících ptáků omezuje pohyb lidí po národním parku i zákaz vstupu kvůli popadaným stromům. Ten platný pro turistické stezky skončil na konci února, pro zbývající část parku platí až do konce března.

 

Autor: Alexandr Vanžura


Zdroj: Denik.cz, 6. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:44