Agris.cz - agrární portál

Veterináři musí zlikvidovat 26 tun vaječných výrobků s fipronilem

7. 3. 2018 | ČTK

Desítky tun vaječných výrobků, které obsahují toxickou látku fipronil, postupně zlikviduje asanační podnik, řekl dnes ČTK ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba. Eva Cipínová z Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj dopoledne novinářům řekla, že pro 26 tun vaječných výrobků z nálezů z loňského roku se hledá způsob likvidace. Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé.

"Je to v podstatě mouka, ve spalovně to působí jako výbušnina, proto to tam nemůžou vzít. Půjde to do asanačního podniku, tam to trochu dělá taky nějaké problémy, že je to jako lepidlo. Musí se to dávat do vedlejšího živočišného produktu kategorie jedna, což je velice nebezpečný odpad z hlediska výživy," popsal Kouba.

Veterináři provedli v kraji loni 78 kontrol vajec a vaječných výrobků. "Zachytili jsme nadlimitní obsah fipronilu u 26 tun této komodity, nešlo to na trh. V současné době se řeší likvidace této zásilky, je to trochu problém, protože jde o sypký materiál, který nejde spálit ve spalovně. Vybíjely se celé chovy drůbeže," řekla Cipínová.

Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát fipronil za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí. Skandál kolem této látky vypukl loni v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících jedovatý fipronil. V souvislosti s kauzou provedly úřady razie v několika zemích.

Společnost Zeelandia z Malšic na Táborsku stáhla podle informací ze září 2017 zhruba 250 kg vaječných výrobků, které obdržela na začátku srpna od německého distributora. Společnost Papei z koncernu Agrofert stáhla 98 kilogramů vařených loupaných vajec ze Slovenska.

Podle dat jihočeských veterinářů bylo v kraji loni zobchodováno 421,5 milionu kusů vajec a 8437 tun vaječných výrobků, tekutých i sušených. Kontroly potravin a krmiv živočišného původu dělají jihočeští veterináři v 1200 provozech. Loni do jižních Čech putovalo ze zahraničí 356.196 tun vepřového masa, 299.745 tun tepelně opracovaných masných výrobků a 118.810 tun mléčných výrobků, nejčastěji z Německa, Španělska a Polska.

Veterináři udělali loni 516 kontrol vepřového a hovězího masa, 9,5 tuny masa se poté muselo vrátit do země původu, uvedla Cipínová. Za porušení předpisů při obchodování s potravinami živočišného původu uložili loni veterináři pokuty ve výši 107.000 Kč. Další, takzvané kontroly na cestě, dělali s celníky. Při 18 kontrolách zjistili loni čtyřikrát porušení předpisů při přepravě potravin a zvířat, uložili sankce za 125.000 Kč.

vkc dvd


Zdroj: ČTK, 7. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:36