Agris.cz - agrární portál

Za rekonstrukci hřebčína v Kladrubech jde k soudu 22 lidí a firem

7. 3. 2018 | ČTK

Pražské vrchní státní zastupitelství dnes podalo obžalobu kvůli zmanipulovaným zakázkám na rekonstrukci Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. K soudu jde pět firem a 17 lidí, údajně způsobili škodu 12 milionů korun. Na webu o tom informoval státní zástupce Adam Borgula. Rozsáhlá kauza se týká přípravy údajného dotačního podvodu, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či pokusu o poškození finančních zájmů EU.

"Obvinění měli svým jednáním způsobit škodu v celkové výši 11.897.053,80 Kč na již proplacených nákladech na obnovu a rekonstrukci Národního hřebčína," uvedl Borgula. Podle kriminalistů však hrozily ztráty mnohem vyšší. "V rámci prvního zadávacího řízení na výběr dodavatele stavebních prací se pokusili způsobit škodu ve výši 238.599.995 Kč a v rámci druhého zadávacího řízení škodu ve výši 242.590.297 Kč," dodal státní zástupce.

V kladrubském hřebčíně zasahoval na jaře roku 2013 tehdejší policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Později bylo postupně obviněno 18 lidí ze stavebních podniků a hřebčína a dále pět firem. Podle dřívějších informací médií jsou mezi stíhanými manažeři z podniků Enteria, Geosan Group, Strabag nebo Metrostav. Policie ani státní zastupitelství jména obviněných nezveřejnily. Jeden ze stíhaných před podáním obžaloby zemřel, jeho trestní stíhání tak bylo zastaveno.

Obžalobou se bude zabývat Krajský soud v Hradci Králové. Borgula upozornil, že právní kvalifikace není u všech obžalovaných stejná. Za pokus o poškození finančních zájmů Evropské unie hrozí pět až deset let vězení, stejně jako za přípravu dotačního podvodu. Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky i za pletichy při zadání veřejné zakázky může soud obviněné poslat za mříže na dva až osm let. Porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže lze postihnout až pěti lety odnětí svobody.


Zdroj: ČTK, 7. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 07:44