Agris.cz - agrární portál

Ceny zástavového skotu za období let 2011- 2017

7. 3. 2018 | ČSCHMS

Zástavový skot. Komodita, jejíž cena zajímá prakticky všechny chovatele masného skotu, která se ale přitom nijak oficiálně nesleduje. Aby chovatelé měli přehled o tom, jak se ceny na trhu pohybují a mohli lépe reagovat na nabídky obchodníků, je již několik let sledování cen zástavového skotu součástí naší webové aplikace MaSkot. Od roku 2011, kdy jsme tuto službu spustili, bylo ze strany chovatelů zaevidováno celkem 380 obchodů, z nichž jsme vytvořili souhrnný zjednodušený cenový přehled, který najdete kliknutím na graf.

Připomínám, že sledování cen funguje na základě hlášení chovatelů, kteří v aplikaci MaSkot mají možnost podělit se s ostatními uživateli této služby o svém prodeji. Po vyplnění několik málo polí je prodejní cena zahrnuta do celkového přehledu, který mají možnost v anonymizované podobě vidět i ostatní uživatelé MaSkota. Úspěch a praktická využitelnost této služby je tedy postavena na bázi solidárnosti sdílení dat mezi chovateli. Ceny budou tak přesné, jak velká ochota bude mezi chovateli sdílet tyto informace.

Těm, kteří se do systému zapojili aktivně tím, že se s ostatními chovateli podělili o to, za jaké ceny se jim podařilo zrealizovat prodej zástavového skotu velmi děkujeme. Pevně věříme, že aktuální přehled cen a možnost jejich detailnějšího filtrování dle nejrůznějších kritérií může být dobrým vodítkem pro ostatní chovatele. Pokud jste zástav už prodali a ceny ještě nenahlásili, buďte solidární a podělte se s ostatními chovateli i Vy - pomáháte tím zpřesnit výsledky.

Všechny funkce MaSkota jsou přístupné zdarma, a to členům našeho svazu a některé rovněž i nečlenům. Vy ještě nejste do MaSkota přihlášeni? Přihlaste se do něj ještě dnes! Registrační formulář a všechny podrobnosti včetně detailního návodu s obrázky najdete na www.cschms.cz/maskot.

 

Autor: Kamil Malát


Zdroj: ČSCHMS, 7. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 00:45