Agris.cz - agrární portál

Aurora má zelenou k největší fúzi pěstitelů marihuany

8. 3. 2018 | ČTK

Kanadský pěstitel marihuany Aurora Cannabis získal nezbytnou podporu k převzetí menšího konkurenta CanniMed Therapeutics. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informoval server agentury Bloomberg. Jde o největší fúzi v oboru, z které vzejde podnik, který se zařadí mezi světovou špičku.

Vancouverská Aurora se na převzetí firmy CanniMed za 1,23 miliardy kanadských dolarů (19,5 miliardy Kč) dohodla v lednu za podmínek, které představenstvo firmy doporučilo svým akcionářům přijmout. Nabídka platí do 9. března a podle zjištění Bloombergu se k ní už přiklonily více dvě třetiny akcionářů. Podle dřívějších zpráv má hodnota nového subjektu činit šest miliard amerických dolarů (téměř 123 miliard Kč).

Kanada hodlá legalizovat rekreační užívání marihuany do letošního července a sektor marihuany před tímto krokem prochází v Kanadě obdobím konsolidace. Podle nedávné zprávy poradenské společnosti EY očekává fúze a akvizice 87 procent oficiálních producentů.

Po Uruguayi se Kanada stane druhou zemí, která umožní legální užívání marihuany pro rekreační účely. Ve Spojených státech je řada velkých konkurenčních podniků, ty ale podléhají přísnějšímu právnímu režimu. Rekreační užívání konopí legalizovalo devět států USA, na federální úrovni povoleno není.

Kanadský premiér Justin Trudeau se vloni vyslovil pro "legalizaci, regulaci a omezení přístupu k marihuaně", aby snížil užívání konopí mezi mladými lidmi a ochromil nelegální trh. Podle oficiální prognózy bude letos v Kanadě 4,6 milionu lidí starších 15 let, kteří marihuanu užijí nejméně jedenkrát. Kanada má přes 36 milionů obyvatel a letos se tam podle odhadů spotřebuje 655 tun této drogy.


Zdroj: ČTK, 8. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 01:57