Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 12.3. 2018

13. 3. 2018 | Agris

Plocha sadů na Vysočině klesla za pět let na polovinu

Rozloha ovocných sadů na Vysočině se v minulých pěti letech snížila o 55 procent na loňských 88 hektarů. Méně jich měl v Česku jen Karlovarský kraj. Farmáři na Vysočině, kteří pěstují ovoce na prodej, mají v sadech nejvíc jabloně, následují slivoně. Úbytek se v posledních letech netýkal jen třešní a ořešáku vlašského.

Káva za několik desetiletí už nemusí chutnat tak, jako chutná dnes

Za pár desetiletí ten šálek kávy, který si každé ráno užíváte - a jste na něm závislí - už nemusí chutnat stejně. Jak předvídá celá řada alarmujících studií, drahocenná kávová zrna ohrožují klimatické změny. Vědci i pěstitelé se proto snaží najít způsoby, jak by kávovník mohl být odolnější - ovšem aniž by klesla kvalita kávy.

Stáčené víno ve vinotékách skokově podražilo, prodejci viní zákon

Stáčené víno ve vinotékách od letošního roku skokově podražilo až o 10 korun na litr. Majitelé vinoték přičítají zdražení zákonu, který výrazně zkomplikoval prodej z KEG sudů. Většina prodejců raději přešla na nevratné plastové obaly.

Plán dostat čtyři promile uhlíku ročně do půdy vypadal před pár lety slibně. Ale nefunguje

Myšlenka, kterou v roce 2015 do praxe uvedla klimatická konference v Paříži, měla něco do sebe. O co šlo? V půdě všech kontinentů je v současnosti vázáno kolem 1500 miliard tun uhlíku. A tak konferující vědce i politiky napadlo, že by nebylo od věci s pomocí nejrůznějších mechanismů vázání uhlíku v půdě podpořit.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 13. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 04:00