Agris.cz - agrární portál

Zahradnická fakulta získá přístroj pro genetický výzkum rostlin

22. 3. 2018 | ČTK

Vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity získají ojedinělý přístroj pro genetický výzkum rostlin. Poslouží k rychlé identifikaci chorob, výsledky výzkumu přispějí ke zdravější produkci potravin. Ani v zahraničí nejde o běžné vybavení univerzitních a laboratorních zařízení, řekla ČTK mluvčí Mendelovy univerzity Jiřina Studenková.

"Pořízení tohoto přístroje je pro naše vědecké pracoviště revoluční. Technika sekvenování DNA či RNA v současné době představuje jeden z nejprogresivnějších směrů molekulární biologie. Tento přístroj nám přinese nové průlomové informace," uvedl děkan fakulty Robert Pokluda. Mendelova univerzita sídlí v Brně, její zahradnická fakulta ale působí v Lednici na Břeclavsku.

Přístroj využijí hlavně rostlinolékaři. Kromě rychlé analýzy chorob budou také zkoumat účinnost nanočástic při likvidaci nebezpečných bakterií. Univerzita doufá, že špičkový výzkum přinese také mezinárodní patenty a komerčně využitelné produkty.

"Do projektu komplexního rostlinolékařského výzkumu jsme zapojeni společně s 15 zeměmi Evropského výzkumného prostoru. Díky novému přístroji budeme hodnotným vědeckým partnerem ostatním zemím," doplnil Pokluda.

Nový přístroj stojí více než dva miliony korun, nákup škola hradí z fondů Evropské unie. V Lednici nyní připravují laboratoř, přístroj bude v provozu od června.


Zdroj: ČTK, 22. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:52