Agris.cz - agrární portál

Čerpání dotací podmíněné členstvím v komoře rozděluje zemědělce

27. 3. 2018 | ČTK

Čerpání zemědělských dotací pouze pod podmínkou členství v Agrární komoře ČR rozděluje českou zemědělskou veřejnost. Myšlenku podporuje ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO), proti se naopak staví Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ). Milek vidí vzor v Rakousku, podle ASZ má být členství v podobných uskupeních vždy dobrovolné a nikoliv vynucované.

Myšlenku například podpořil bývalý poslanec a farmář z Plzeňska ze společnosti Milknatur Pavel Šrámek (ANO). Podle něj je aktuálně v republice 27 oborových zemědělských organizací, jejich působení se tak tříští. Tolik svazů je podle něj na tak malou zemi moc.

Ministr s ním v principu souhlasí. "Myslím si, že nejde o žádný nátlak. Myslím si, že by bylo dobré, abychom přestali s osočováním a začali kopírovat úspěšné země v okolí," řekl na dotaz ČTK Milek. Podle něj je o tom třeba jednat se všemi nevládními organizacemi.

Podle tajemníka ASZ Jaroslava Šebka má Rakousko úplně jiný historický vývoj. Navíc jiné povinné profesní komory, které v ČR působí, jako jsou právníci nebo lékaři, zajišťují vysokou míru stavovské odborné etiky. "Tady se o nic takového nejedná," uvedl. Podle Šebka jde ze strany navrhovatelů o drzost. "Žádná taková organizace nemůže mít nic zadarmo, ani členy. Musí si je zasloužit svou prací, musí se o ně poprat, ne že to budou mít automatické. Jednak to k ničemu nepovede - když tam členové nebudou chtít být, tak nebudou žádným přínosem," dodal tajemník. Jediným cílem zavedení povinného členství je podle něj zisk pro Agrární komory.

O povinném členství v komoře hovořil již létě současný komorový prezident Zdeněk Jandejsek. Povinné členství chtěl navrhnout i bývalý prezident komory Jan Veleba v roce 2013. Chtěl, aby se týkalo zemědělců, potravinářů, rybářů a podnikatelů v lesnictví.

Agrární komora je největší nevládní zemědělskou organizací. Vedle ní v ČR působí například Svaz marginálních oblastí nebo Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů. Milek na ministerstvo přišel z postu člena představenstva komory.

drh mal


Zdroj: ČTK, 27. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 14:29