Agris.cz - agrární portál

Nejlepším vínem z Čech je Ryzlink rýnský 2016 z Litoměřic

28. 3. 2018 | ČTK

Titul šampiona soutěžní akce Vinařské Litoměřice získal Ryzlink rýnský 2015, pozdní sběr z moravského Vinařství Lahofer. Zlatou medaili obdržel Ryzlink rýnský 2016 z Klášterních vinných sklepů Litoměřice, který se stal nejvýše hodnoceným vínem vinařské oblasti Čechy. Odborníci hodnotili 648 vzorků. O výsledcích soutěže dnes ČTK informovala mluvčí Litoměřic Eva Břeňová.

"Po loňských nájezdech divočáků, kteří zničili i to málo, co se loni v důsledku nepříznivého počasí urodilo, je to obrovská satisfakce, ze které máme velkou radost," uvedl sklepmistr Klášterních vinných sklepů Litoměřice Antonín Hrabkovský. V hodnocení šestnácti pětičlenných komisí uspělo i litoměřické Rulandské bílé 2015, pozdní sběr, jež získalo stříbrnou medaili.

Příležitost ochutnat nebo zakoupit vítězné vzorky dostanou milovníci vín v pátek 13. a v sobotu 14. dubna, kdy se v kulturním centru uskuteční 16. ročník Vinařských Litoměřic, které se řadí mezi nejprestižnější vinařské akce pořádané v České republice. "Do Litoměřic se opět sjede zhruba šest desítek vinařů především z Čech a Moravy, ale i ze zahraničí, na svých degustačních stáncích představí to nejlepší, co vyrobili," uvedl ředitel akce Pavel Kacerovský.

Hosté výstavy předají poháry pro šampiona a zlaté a stříbrné medaile vítězům v pátek 13. dubna. Výstavu bude doprovázet kulturně-odborný program. Tradičně návštěvníky čekají přednášky na téma víno a zdraví a víno a pokrmy, kde odborníci z řad lékařů přednesou poznatky o vlivu vína na lidský organismus.

První zmínky o vinařství v oblasti Litoměřicka jsou staré 950 let. Největší rozmach vinařství Litoměřicko zažilo za dob Karla IV., kdy tamní vinice zabíraly kolem 700 hektarů. Vinařská oblast Čechy zahrnuje vinice od Prahy přes Beroun, Kutnou Horu, Litoměřice a podél Labe od Mělníka až po Ústí nad Labem. Nejvíce se zde daří odrůdám Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a bílé a z červených vyniká Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Rulandské modré.


Zdroj: ČTK, 28. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:49