Agris.cz - agrární portál

Plány na podporu venkova spadly pod stůl, zapracuje je MMR

29. 3. 2018 | ČTK

Ministerstva nesplnila své úkoly na podporu obslužnosti venkova, řekl dnes v debatě ve Sněmovně předseda Asociace malých a středních podniků ČR Karel Havlíček. Zástupce ministerstva pro místní rozvoj (MMR) reagoval, že opatření neprošla připomínkovým řízením a že budou zapracované do připravované strategie regionálního rozvoje.

Bývalý kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) loni před volbami schválil usnesení, kterým jednotlivá ministerstva dostala úkoly na vypracování lepší obslužnosti venkova. Příkladem byl plán prodeje potravin v partnerských pobočkách pošty nebo rychlejší internetové spojení. Ministerstva měla podle Havlíčka termíny do podzimu, případně do zimy. "Troufám si říct, že 90 procent z toho zůstalo nesplněno," řekl.

Na jeho vystoupení reagoval zástupce úřadu pro místní rozvoj, podle kterého úkol ministerstva splnila. Podle něj ale byly v meziresortním řízení vzneseny zásadní připomínky, z nichž vyplynulo, že je lepší snahu vlády v tomto směru prozatím ukončit. Problematika tak podle něj bude řešena strategií regionálního rozvoje, kterou předloží MMR.

Do venkovských oblastí, kde žije zhruba třetina českého obyvatelstva, se ročně investují desítky miliard korun. Populace v nich roste rychleji než ve zbytku republiky, což ale neplatí o nejmenších obcích, ty naopak zanikají.

Malé obce do 500 obyvatel se podle vládou schváleného materiálu dlouhodobě potýkají s nedostatečnou občanskou vybaveností, pokud jde o komerční služby dosahuje vybavenost zhruba 70 procent. Jedním z nástrojů zlepšení by mohla být finanční podpora samospráv, které zajišťují nebo se podílejí na provozu prodejen, například pokud jim poskytují prostory.

Už nyní získává venkov ročně desítky miliard korun z národních i evropských zdrojů. Jenom v evropském dotačním programu Program rozvoje venkova bylo mezi lety 2007 a 2013 vyplaceno na plošná a investiční opatření skoro 100 miliard korun. Stát i nyní vyplácí miliardy korun výrobcům potravin a zemědělcům.

V dnešní debatě se zástupci politických stran shodli, že venkovu chybí praktičtí lékaři, zubaři a školská zařízení. Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) hodlá ve sněmovně oprášit návrh na snížení odvodů na 500korunovou měsíční slevu na sociálním pojištění pro obyvatele nejmenších obcí, což už navrhoval v ministerském postu.

drh jw


Zdroj: ČTK, 29. 3. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 19:55