Agris.cz - agrární portál

SVS loni v Olomouckém kraji zjistila závady v šesti pct kontrol

3. 4. 2018 | ČTK

Státní veterinární správa (SVS) loni v Olomouckém kraji provedla 2677 kontrol zaměřených na hygienický dozor a pochybení zjistila ve zhruba 160 případech. Za zjištěné prohřešky SVS uložila 151 pokut v celkové hodnotě 1,33 milionu korun. Tato suma není konečná, protože část rozhodnutí ještě nenabyla právní moci, řekl ČTK ředitel krajské veterinární správy Aleš Zatloukal.

"Nejčastějšími přestupky je nedodržování teplot a závady ve sledovatelnosti či značení potravin. Při kontrolách zboží, které je obchodováno z jiných států, je častou závadou nenahlášení zásilky tak, jak ukládá zákon," uvedl Zatloukal.

Nejzávažnějším případem porušení legislativy bylo loni podle Zatloukala zjištění salmonely v mletém mase dovezeného z Polska. "Uložena byla pokuta 50.000 korun," řekl Zatloukal. SVS loni v Olomouckém kraji zjistila také porážení a zpracování drůbeže na farmě v nevyhovujících hygienických podmínkách. Provozovatel farmy za to dostal pokutu 50.000 korun, která se týkala i nedostatků v péči o zvířata.

SVS loni v Olomouckém kraji na 23 porážkách prohlédla 7035 kusů skotu a 195.526 prasat, 6879 kusů drůbeže, 6585 králíků a zkontrolovala i 637 kusů zvěřiny. "Řešilo se celkem 73 podnětů spotřebitelů i ostatních dozorových orgánů, z nichž část byla potvrzena jako oprávněných. Zároveň jsme uskutečnili 444 kontrol v místě určení zásilek ze zahraničí a 512 kontrol vyváženého zboží," podotkl Zatloukal, podle kterého v předvánočním období SVS zkontrolovala 44 prodejců vánočních kaprů.

Úřední veterinární lékaři se loni v Olomouckém kraji podíleli i na mimořádných kontrolách, které byly zaměřeny například na přítomnost arzenu, niklu a patogenních salmonel v drůbežím mase z Brazílie či nepovolených látek v masných polotovarech dovážených ze zahraničí. "Bylo odebráno 6243 vzorků k laboratornímu vyšetření," dodal Zatloukal.

Pracovníci SVS loni v Olomouckém kraji společně s celní správou a policií prováděli také kontroly při přepravě potravin živočišného původu. "Kontroly byly prováděny přímo na silnicích, a to i v nočních hodinách," uvedl Zatloukal.

beh gcm


Zdroj: ČTK, 3. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 13:42