Agris.cz - agrární portál

Zisk Heinekenu ČR předloni klesl o 13 procent tržby vzrostly

5. 4. 2018 | ČTK

Zisk třetí největší české pivovarnické skupiny Heineken ČR předloni klesl o 13 procent na 167,9 milionu korun. Tržby za prodej zboží, vlastních výrobků a služeb jí vzrostly o 0,75 procenta na 3,19 miliardy korun. Skupina to uvedla ve své výroční zprávě, která byla na konci března zveřejněna ve Sbírce listin. Loni jí podle dřívějších prohlášení meziročně vzrostl výstav piva a dalších nápojů na 2,4 milionu hektolitrů, meziročně tak byl o 100.000 hektolitrů vyšší. Do skupiny patří na českém trhu tři pivovary - Krušovice, Velké Březno a Starobrno.

Společnost je v objemu výroby na českém trhu za skupinou Plzeňského Prazdroje a Pivovary Staropramen. Pivní trh v ČR byl předloni podle předsedy představenstva skupiny Nikolaye Emilova Mladenova předloni stabilní, celková spotřeba byla stejná jako o rok dříve, českým pivovarům však rostl vývoz. "Exportní aktivity společnosti zahrnují více než 30 zemí. Celkový objem zahraničních prodejů činil více než půl milionu hektolitrů. Výrobky společnosti Heineken Česká republika zaznamenaly úspěch a nejvyšší nárůst prodejů v Maďarsku, Bulharsku a Rusku. Klíčovými exportními trhy pro společnost jsou Německo, Slovensko a Švédsko," informuje ve výroční zprávě Mladenov.

Společnost předloni nakupovala obchodní majetek u zákazníků a peníze také dávala do strojů a zařízení, celkový objem investic tak činil 152 milionů korun. Firma předloni zaměstnávala 616 lidí, o 44 méně než v roce 2015.

Jak již firma informovala, loni do všech tří pivovarů investovala skoro 100 milionů korun, skoro pět milionů korun dala firma na obměnu strojních zařízení ve Velkém Březně. Necelých devět milionů pak do nových přetlačných tanků v Pivovaru Starobrno, kde zahájila práce na renovaci chladicího systému za zhruba 40 milionů korun. V Krušovicích pak rekonstruovala úpravnu vody za necelých 26 milionů korun. "Další a zároveň největší investicí loňského roku bylo dokončení stavby distribučního centra přímo v areálu pivovaru Velké Březno, které vyšlo na téměř 50 milionů korun," dodala společnost.

Do skupiny patří ČR značky Heineken, Desperados, Krušovice, Zlatopramen, Starobrno, Březňák a nealkoholický Zlatopramen a Hostan nebo cider Strongbow.

Předloni spotřeba piva v Česku stagnovala na 143 litrech na hlavu a jeho export do zahraničí meziročně vzrostl o 4,5 procenta. Tehdejší výroba českých pivovarů byla rekordní, meziročně stoupla o 1,9 procenta na 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka. Z hlediska exportu se nejvíce piva vyvezlo na Slovensko, do Německa a Polska. Ze zemí mimo Evropskou unii do Ruska, Koreje a Spojených států. Loňské výsledky hodlá Český svaz pivovarů a sladoven zveřejnit v dubnu.

drh mal


Zdroj: ČTK, 5. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 08:47