Agris.cz - agrární portál

Madeta v J. Hradci předělává tvarohárnu, investuje až 200 milionů

6. 4. 2018 | ČTK

Mlékárna Madeta letos dokončí modernizaci tvarohárny závodu v Jindřichově Hradci, investuje 150 až 200 milionů korun. Produkce krémů Lipánek, jež vyrábí od roku 1966, tak postupně stoupne až o 30 procent. V závodu jsou dva noví roboti a nová plnicí linka, jejíž zkušební provoz začal. Kapacita haly bude po modernizaci 40.000 kelímků za hodinu, ve špičce až 55.000 kelímků. ČTK to dnes řekl ředitel závodu Jaroslav Štípek.

Madeta v závodu zaměstnává 230 lidí, zpracuje tam 250.000 litrů mléka denně. V Hradci, kde začal provoz v roce 1973, se dělají i tvarohy, tvarohové dezerty, pomazánky, zakysané smetany, sýry Romadur nebo cottage.

Rekonstrukce začala loni, skončí letos, dělá se za plného provozu. "Tvarohárna nevyhovuje parametrům, které jsou nutné pro správný technologický provoz. Prodlužují se trvanlivosti, lidé si potrpí na kvalitu výrobku i obalu, a když to balíte na starších strojích, konkurence vám utíká. Obnovíme technologie, navýší se kapacity," řekl Štípek, jenž v Madetě pracuje 26 let.

Zájem o Lipánky roste, kapacita je na maximu. Firma zaznamenává také stoupající zájem o tvarohové dezerty; místo vaniček je nově prodává v kulatých kelímcích, stejný plán má zanedlouho se slanými pomazánkami.

V tvarohárně jsou dva noví roboti, přičemž jeden je schopen skládat i ze dvou míst naráz. Nová linka na Lipánky a tvarohy dokáže vyrobit dva průměry kelímků a několik výšek, stará uměla jeden průměr a dvě výšky. Robot naplní za hodinu až 38 palet, omotá je i fólií.

Vedle Lipánků je dalším klíčovým výrobkem v Jindřichově Hradci zrající sýr Romadur, jehož tam vyrobí až 55.000 kusů denně, proces včetně zrání trvá 14 dní. Mléko pro něj se ručně zpracovává v osmi sýrařských vanách. V Hradci jsou dvě sýrárny, na Romadur a na cottage, firma v budoucnu rozšíří zrací sklepy a provozy zmodernizuje.

V roce 2016 zvýšila Madeta konsolidovaný zisk po zdanění o 121 procent na 371,2 milionu Kč, konsolidované tržby klesly o necelých sedm procent na 5,25 miliardy Kč. Za loňský rok budou podle Teplého tržby i zisk nižší.

Madeta zpracuje 950.000 litrů mléka denně. Má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Letos v březnu měla asi 230 dodavatelů mléka. Největší česká mlékárna Madeta má zhruba 1500 zaměstnanců. Exportuje pětinu produkce, například sušené mléko, to nejvíc na Blízký Východ, kam ho vozí nejčastěji v pytlích vážících 25 kilogramů.

 

Václav Koblenc dre


Zdroj: ČTK, 6. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:51