Agris.cz - agrární portál

Ministr Milek: Na Techagru je k vidění nejmodernější technika, čeští výrobci se v konkurenci světových značek rozhodně neztrácejí

10. 4. 2018 | MZe ČR

Ministr Jiří Milek zahájil 15. ročník mezinárodního veletrhu zemědělské techniky TECHAGRO a SILVA REGINA. Sešel se také s ghanským ministrem zemědělství a potravinářství Owusu Afriyie Akoto, se kterým projednal aktuální česko-ghanské projekty a možnosti další spolupráce. Na sněmu Agrární komory Jiří Milek vyzdvihl kvalitu českého zemědělství i nutnost správného nastavení Společné zemědělské politiky.

„Techagro je největší a nejprestižnější výstava zemědělské a lesnické techniky v zemích V4 a jedna z největších takto zaměřených výstav v Evropě. U nás se pořádá právě proto, že zemědělství a lesnictví jsou v České republice na vysoké úrovni. Na Techagru je k vidění nejmodernější technika a čeští výrobci se v konkurenci světových značek rozhodně neztrácejí,“ řekl včera ministr zemědělství Jiří Milek.

Ministr Milek na veletrhu opět zdůraznil, že se české straně při jednáních EU podařilo přesvědčit většinu zemí, aby zastropování přímých plateb zůstalo dobrovolné. Na Sněmu Agrární komory vyzdvihl nutnost ochrany půdy, které se chce v budoucnu více věnovat. V současné době Ministerstvo zemědělství zvažuje možnost oznamovací povinnosti vlastníka při prodeji půdy tak, aby zemědělec, který na této půdě hospodaří, měl možnost půdu koupit. Ministr také ocenil významné úspěchy českého zemědělství, zejména to, že Česká republika je sedmým největším vývozcem cukru v EU, že se zvýšila dojivost krav a snížila spotřeba pesticidů a hnojiv. Když hovořil o významném postavení české zemědělské techniky, připomněl, že v EU 27 je ČR v jejím podílu na trhu Unie na 12. místě a zajišťuje export ročně za téměř 18 miliard korun.

Při pracovním setkání se svým ghanským protějškem ministr Milek vyzdvihl potenciál české produkce podpořit další rozvoj drůbežářství v Ghaně. Ghanská delegace se v ČR setká se zástupci českých výrobců zemědělské techniky, potravinářských a zemědělských technologií, genetiky drůbeže a skotu nebo se zástupci Mendelovy univerzity, což má přispět k získání dalších zkušeností a možnosti navázání další spolupráce.

Zítra ministr zemědělství Milek vystoupí na odborné konferenci Budoucnost českého zemědělství, která se v rámci veletrhů koná.

Na veletrhu TECHAGRO a SILVA REGINA je zastoupeno Ministerstvo zemědělství (MZe) svou expozicí, kde se představují odborné útvary MZe i jeho podřízené organizace.

Na výstavě TECHAGRO se představuje 555 českých a 167 zahraničních firem, očekává se přes sto tisíc návštěvníků. Zároveň se na brněnském Výstavišti koná veletrh obnovitelných zdrojů energie BIOMASA. Výstavy potrvají do 12. dubna.

 

 

Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 10. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:48