Agris.cz - agrární portál

Úpravu pravidel pro užití genetických zdrojů Sněmovna asi schválí

11. 4. 2018 | ČTK

Zpřesnění pravidel pro využívání genetických zdrojů podle unijních předpisů Sněmovna zřejmě schválí. Změny vládního návrhu nového zákona v dnešním druhém čtení žádný z poslanců nenavrhl. Výbor pro životní prostředí žádá jen formální úpravu způsobu komunikace s ministerstvem životního prostředí, školský výbor předlohu doporučil přijmout ve vládním znění. Dolní komora by mohla o normě rozhodnout díky zkrácení lhůt už příští týden.

Návrh upravuje pravidla pro zařazení sbírek genetických zdrojů do unijního registru, který spravuje Evropská komise. Zařazení do registru bude podle předlohy posuzovat ministerstvo životního prostředí. Kontrolovat dodržování podmínek pro přístup ke genetickým zdrojům by v Česku měla inspekce životního prostředí. Za porušení by mohla uložit pokuty až do 50.000 korun, peníze by plynuly do Státního fondu životního prostředí.

Předlohu dostala Sněmovna od vlády už v minulém volebním období. Zůstala před druhým čtením a s volbami takzvaně spadla pod stůl. Evropská komise oznámila loni v říjnu ministerstvu pro životní prostředí, že s Českem zahájí řízení pro porušení povinnosti.

Kabinet očekává, že pokud by unijní soud pokutu Česku uložil, mohlo by jít o jednorázovou částku kolem 54 milionů korun a o dalších 270.000 korun denně až do zahrnutí evropského předpisu do českého právního řádu, stojí v důvodové zprávě. Nepřijetí zákona by navíc ztížilo výzkum a vývoj genetických zdrojů.

Genetickým zdrojem je podle předlohy jakýkoli "materiál rostlinného, živočišného nebo mikrobiálního původu, který obsahuje funkční jednotky dědičnosti a má pro člověka význam z hlediska dalšího využití".

mbc rot


Zdroj: ČTK, 11. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 05:49