Agris.cz - agrární portál

Vinný dům z Bzence letos vyrobí kolem 3,5 milionu litrů vína

18. 4. 2018 | ČTK

Kolem 3,5 milionu litrů vína a 100.000 litrů přírodních ovocných šťáv z různých odrůd hroznů i z tuzemského ovoce vyrobí letos společnost Vinný dům ze Bzence na Hodonínsku. Umožní jí to stomilionová investice z loňského roku, kdy firma spustila provoz v novém vinařském areálu mezi Bzencem a Strážnicí, řekl ČTK jednatel Vinného domu Dušan Černoch.

Kapacitou výroby se Vinný dům zařadí do skupiny největších tuzemských výrobců a prodejců vín. Dalších 1,5 milionu litrů vína letos firma přiveze do České republiky ze zahraničí. Provoz je nepřetržitý, kapacita vinařství umožňuje denně zpracovat díky dvěma násypkám 200.000 kilogramů hroznů a zabalit 40.000 litrů vína.

Vinařství jako jediné v republice disponuje plně automatizovanou linkou na tzv. bag-in-boxy. Vinný dům tak zareagoval na novou legislativu, která od 1. ledna 2018 zpřísňuje distribuci vín do vinoték či gastro provozů. Moderní vinařský provoz vznikl na zanedbaném pozemku.

"Provoz se letos celkově zvýší. Letošní předpoklad je vyrobit 3,5 milionu litrů vína, což představuje zpracování 5,5 milionu kilogramů hroznů," uvedl Černoch. Ve zkušebním provozu v sezoně 2016 vyrobila firma 1,5 milionu litrů, v loňském roce 2,7 milionu litrů vína. Sedmdesát procent objemu výroby tvoří vína bílá, dvacet procent růžová a zbytek vína červená.

V portfoliu má Vinný dům na devadesát produktů včetně jemně perlivého vína a sektů, vyráběných klasickou metodou kvašení v lahvi. Další stovky položek tvoří enologie a potřeby pro vinaře, například dřevěné sudy francouzských a rakouských výrobců či korky. Prostory haly v novém areálu umožní skladovat až čtyři miliony litrů vína. K dispozici má vinařský provoz například 26 nerezových tanků o objemu 58.000 litrů vína, víno pak může uskladnit ve 160 tancích různých objemů, například 2500 či 5000 litrů. "Máme také halu pro zrání vín, kde jsou umístěné velkoobjemové dřevěné a barikové sudy s výhradně moravskou surovinou. Tady experimentujeme se zráním červených vín odrůd Frankovka, Zweigeltrebe či Rulandské modré," uvedl Černoch. Vinný dům je nechává ležet až 24 měsíců.

"Devadesát procent vín tvoří dovoz, moravských lahvových vyrobíme letos 400.000 lahví," uvedl výkonný ředitel Vinného domu Jiří Uřičář. Z odrůd se letos vinařství zaměří především na ty klasické, jako je Müller Thurgau, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Tramín, Rulandské šedé či Sauvignon, na které přiveze hrozny z Maďarska. Hotová vína pro distribuci na tuzemský trh nakoupí například ve Slovinsku, v Chorvatsku či v Maďarsku. Zahraniční vína jsou především určena do tzv. bag-in-boxů, tedy plastových sáčků v krabici o objemu 3,5 a 20 litrů.

Ještě v letošní sezoně spustí Vinný dům také moštárnu. "Ve zkušebním provozu vyrobíme 100.000 litrů přírodních neslazených ovocných šťáv," uvedl Černoch.

 

Filip Vrána kš


Zdroj: ČTK, 18. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 18:31