Agris.cz - agrární portál

Letošní Den Země proběhne v duchu akcí za omezení jednorázových plastů

20. 4. 2018 | Greenpeace ČR

Přes 90 procent plastového odpadu se vůbec nerecykluje a každou minutu se do světových oceánů dostane takové množství plastu, že by naplnilo jedno nákladní auto. Přes milion lidí proto před letošním Dnem Země, který je v neděli 22. dubna, požaduje, aby velké korporace používající plastové obaly přijaly zodpovědnost za neustálý příliv nových a nových plastových obalů a přestaly vinu házet na spotřebitele.

Odpůrci plastového odpadu se zapojili do obrovského množství různých akcí a kampaní, ať už osobně či ve virtuálním světě. Vedle peticí například fotili a sdíleli zbytečné plastové obaly, které používají firmy jako Coca-Cola, Pepsi, Nestlé, Unilever, Procter & Gamble, McDonald’s či Starbucks, dávali zpětnou vazbu obchodním řetězcům a vytvářeli tlak na různé společnosti, restaurace či organizace, aby omezily jednorázové plasty.  

Výběr nejzajímavějších akcí proti plastovému znečištění z poslední doby:

  • Evropa: Na různých písečných plážích vznikla masivní umělecká díla, která upozorňovala na plastové znečištění v oceánech.  

  • USA: Aktivisté rozbalili transparenty proti plastovým obalům poblíž ikonického mostu Golden Gate v San Francisku. Organizace Greenpeace přinesla toto poselství horkovzdušným balonem i na horkovzdušným balonem na největší světový ekologický festival v Texasu.

  • Rusko: Před supermarketem největšího obchodního řetězce v zemi X5 Retail Group se objevily tři billboardy vyzývající společnost k omezení jednorázových sáčků.

  • Filipíny: Greenpeace a další místní iniciativy uspořádali festival ECOlta, jehož součástí byla Párty bez plastů pro lidi, kteří chtějí omezit množství svého odpadu a žít bez obalových plastů.

  • Afrika: V Jihoafrické republice, Kameronu, Senegalu a Keni proběhly úklidy pláží a měst od plastového odpadu, které zároveň zjišťovaly, jaké značky výrobků se na znečištění podílely.

  • Španělsko: V rámci hnutí #DesnudalaFruta (Vysvlečte ovoce) navštěvují dobrovolníci obchodní řetězce a požadují omezení plastových obalů a zároveň informují spotřebitele o množství plastu, v němž je jejich zboží zabalené.

  • Mexiko: V hlavním městě Mexiko nafotila skupina aktivistů plastové obaly sedmi největších světových potravinářských korporací. Ve Veracruzu vytvořil umělec Francisco Javier Calvillo písečnou sochu obrovské želvy s krunýřem plným plastového odpadu a vzkazem pro potravinářské korporace.

V České republice byli lidé také velmi aktivní. I letos proběhla na začátku dubna každoroční akce Ukliďme Česko, kterou pořádá stejnojmenný spolek, a která má za úkol zbavit naši přírodu odpadu nejenom plastového. Aktivní lidé z celé republiky v uplynulých měsících zorganizovali desítky promítání filmu Plastový oceán (A Plastic Ocean), film zhlédlo přes 1300 lidí. Do projektu EKOvýzva, který probíhá v dubnu, se zapojilo přes 3200 lidí, třetina z nich si přitom zvolila jako svou výzvu omezení odpadu. Petici Greenpeace za omezeníi jednorázových plastů podepsalo téměř 55 tisíc lidí. Další akce se chystá na 22. dubna na Den Země - v pražských Kasárnách Karlín proběhne promítání filmu Plastový oceán s diskuzí s vyzyvateli a vyzyvatelkami z projektu EKOvýzva.

Jan Freidinger, koordinátor kampaně Plast je past, říká:

“Na Den Země je ten správný čas uvědomit si hrozivou realitu, které čelíme. Plastové znečištění je všude kolem nás, recyklace je nutná, ale podstatu problému neřeší. Musíme radikálně omezit množství jednorázových plastů a to platí především pro velké korporace, které celému světu obaly na jedno použití vnutily.”

Von Hernandez, koordinátor globální kampaně Break Free From Plastic, říká:

“Řešení plastové krize spočívá v okamžitém ukončení zbytečných jednorázových plastů. Rostoucí odpor proti těmto obalovým materiálům by měli brát v potaz zákonodárci v jednotlivých zemích i ředitelé nadnárodních společností. Lidé požadují, aby se ujali iniciativy a zastavili nekončící příval stále nových a nových plastů v životním prostředí, které je už nyní plasty zaplavené.”

 

Kontakty:

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, lukas.hrabek@greenpeace.org, 603 443 140

Jan Freidinger, Greenpeace ČR, jan.freidinger@greenpeace.org, 734 620 843

 


Zdroj: Greenpeace ČR, 20. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:32