Agris.cz - agrární portál

Jarní výstavu Flora Olomouc ozdobí nové záhony s tisíci květinami

21. 4. 2018 | ČTK

Nové expoziční záhony s 24.000 tulipánů, narcisů, krokusů a hyacintů ozdobí jarní etapu mezinárodní květinové výstavy Flora, kterou bude olomoucké Výstaviště Flora hostit od čtvrtka 26. dubna do neděle 29. dubna. Letošní jarní Flora bude ve znamení oslav 60 let od první velké přehlídky květin v Olomouci, řekl novinářům ředitel Výstaviště Flora Jiří Uhlíř.

Nové záhony byly vysázeny jako součást oslav 60 let výstavnictví v Olomouci v okolí pavilonů G a H a připravili je pracovníci Atelieru zahradní a krajinářské architektury Zdeňka Sendlera. "Díky mlatovým cestám může návštěvník parku vstoupit přímo do prostor záhonu a obdivovat rostliny z bezprostřední blízkosti," uvedla designérka Lucie Radilová.

Návštěvníci se budou moci pokochat i rozkvetlými trvalkovými záhony v Rudolfově aleji a z lávky ve Smetanových sadech bude výhled do Holandské zahrady s 10.000 tulipány a narcisy. "Také v Bezručových sadech, rozáriu a v botanické zahradě se může návštěvník těšit z kvetoucích cibulovin a čerpat inspiraci z krásy těchto rostlin," podotkl Uhlíř.

Hlavní expozice jarní etapy výstavy květin Flora v pavilonu A bude mít název Pugét pro Floru. "Návštěvník ústřední expozice v pavilonu A může díky soudobému principu instalace zažít jedinečný kontakt s exponátem. Symbolika narozeninové kytice je Adrianinou nití celé projekce největšího pavilonu olomouckého výstaviště," uvedla Radilová.

Interaktivní zóna pod severní galerií pavilonu A nabídne výstavu Kytice - od barokní kompozice po modernu, na které se bude podílet Muzeum umění Olomouc. "Návštěvníci se mohou v pavilonu A dále těšit na floristickou show a květinový workshop, který doplní interaktivní stěna, do které může návštěvník vložit svůj květinový vzkaz Floře. Každý se tak může stát součástí procesu tvorby floristické instalace," dodala Radilová.

V prostoru pod jižní galerií pavilonu A bude odpočinkový koutek s projekcí filmů s ekologickou tematikou. "Návštěvníci si velmi oblíbili již tradiční večerní prohlídku pavilonu A, která nebude chybět ani v letošním roce a navíc bude zpestřena autorským komentářem. Mimořádně na ni naváže retrovečer pořádaný k 60. výročí oslav květinových výstav," uvedl Uhlíř. Dodal, že tyto akce jsou naplánovány na pátek 27. dubna.

Na galerii a terase pavilonu A a také v pavilonu B bude připravena prezentace českých i zahraničních zahradnických a školkařských firem. Představí se také zahradnické a zemědělské školy a k vidění budou menší expozice pěstitelů okrasných rostlin. Přehlídku jarních květinových výpěstků nabídne v pavilonu C expozice Českého zahrádkářského svazu.

Jarní etapu Flory, kterou každý rok navštíví desítky tisíc lidí, doplní veletrh zahradní mechanizace Hortifarm a jarní zahradnické trhy. Lidé si na Výstavišti Flora mohou vybrat z nabídky květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků či zahradnických pomůcek. Jarní Flory se letos zúčastní 66 vystavovatelů a trhů 250 prodejců.

 

Petr Běhal dr


Zdroj: ČTK, 21. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 12:35