Agris.cz - agrární portál

Potravináři mohou hlásit své výrobky do soutěže

23. 4. 2018 | ČTK

Potravináři z jižní Moravy mohou do 30. dubna hlásit své výrobky do 9. ročníku soutěže o ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá chuť jižní Moravy. Posláním soutěže je podpora malého a středního podnikání v regionech a zároveň snaha pomoci spotřebitelům v orientaci při vyhledávání kvalitních regionálních potravin v obchodech. Novinářům to dnes řekli zástupci regionální agrární komory.

V soutěži mohou být jen výrobky z daného regionu. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. "Odměnou pro oceněné výrobky je právo čtyři roky používat logo Regionální potravina Jihomoravského kraje," uvedl Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.

Vzorky posoudí odborníci na Mendelově univerzitě v Brně koncem června. Výsledky organizátoři zveřejní na krajské dožínky 1. září.

Regionální potravinu vyhlašuje ministerstvo zemědělství, na ocenění Zlatá chuť se podílí například regionální agrární komora a právě Mendelova univerzita. Do soutěží se pravidelně hlásí desítky malých firem a živnostníků. Regionální potravina má devět kategorií, Zlatá chuť regionu má kategorií 12.

Rozdělené jsou například kategorie alkoholických a nealkoholických nápojů. "Na jižní Moravě máme kategorii mražené výrobky, protože tento výrobek je jiný než nemražený. V soutěži Zlatá chuť jižní Moravy je větší šance na zviditelnění málo známých výrobků," uvedl Musil.


Zdroj: ČTK, 23. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 14:07