Agris.cz - agrární portál

Myslivci prohledali kvůli africkému moru 56 honiteb na Zlínsku

23. 4. 2018 | ČTK

Myslivci a dobrovolníci prohledali kvůli africkému moru prasat všech 56 honiteb v zamořené oblasti na Zlínsku. Nařizovalo jim to mimořádné veterinární opatření vydané 22. března. Třicetidenní lhůta pro prohlídky honiteb zaměřené na vyhledávání uhynulých divokých prasat skončí v sobotu. Povinnost už uživatelé honiteb splnili, řekl dnes ČTK Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy (SVS).

Některá myslivecká sdružení podle něj přesto avizovala, že jejich členové budou v prohlídkách pokračovat i o víkendu. "Za každý nález dostávají peníze, což je může motivovat," uvedl Majer.

V případě nalezení a nahlášení uhynulého divokého prasete v zamořené oblasti má nálezce nárok na odměnu 5000 Kč. Za každý prohledaný hektar navíc mohou myslivecké spolky žádat ministerstvo zemědělství o 150 korun. Ministerstvo za tímto účelem vyčlenilo ze svého rozpočtu 7,5 milionu korun. Odborníci dlouhodobě zdůrazňují, že včasné vyhledání a likvidace těl uhynulých divočáků je důležitou součástí boje proti šíření nákazy.

Díky nařízeným prohlídkám honiteb se veterinářům zatím podařilo odhalit sedm nových případů afrického moru prasat. Nakažená divoká prasata uhynula podle odhadů před třemi až pěti měsíci, což dokládá, že nejde o novou vlnu choroby. Informace o aktuálním počtu nalezených uhynulých divočáků a případných dalších případech nákazy by mělo ministerstvo zemědělství zveřejnit začátkem příštího týdne. Rozloha zamořené oblasti, která zahrnuje asi polovinu okresu Zlín, činí zhruba 50.000 hektarů.

Kromě vyhledávání uhynulých těl, lovu a odchytu divočáků se myslivci na Zlínsku starají také o údržbu pachových ohradníků, které mají zabránit šíření nákazy mimo vysoce rizikovou oblast. Účinnou látku doplňují do ohradníků jednou za čtyři týdny. "Naposledy se o její obměnu postarali o víkendu 7. a 8. dubna, další termín připadá na víkend 5. a 6. května," uvedl Majer.

V souvislosti s nákazou vyplatilo ministerstvo zemědělství k 19. dubnu 11,27 milionu korun. Jde o náklady za asanaci, vybudování a údržbu pachových ohradníků, údržbu elektrických ohradníků, dezinfekční prostředky a ochranné pomůcky, likvidaci odlovených divočáků v kafileriích a náhrady zemědělským podnikům, kterým byla na vybraných pozemcích zakázána sklizeň, uvedla Helena Šindlerová z tiskového odboru ministerstva. Dalších téměř 19,84 milionu korun vyplatila od loňského srpna do poloviny letošního dubna SVS na takzvaném zástřelném.

V ČR se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili africký mor prasat u 210 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se zatím nákaza nerozšířila. Pakliže by se tak stalo, veterináři by je museli nechat vybít.

Viktor Chrást 


Zdroj: ČTK, 23. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 23:44