Agris.cz - agrární portál

Historická technika očima studentů ČVUT v Národním zemědělském muzeu Praha

24. 4. 2018 | Národní zemědělské muzeum

Ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým v Praze pořádá Národní zemědělské muzeum Praha už dvanáctý ročník výstavy kreseb posluchačů druhého ročníku studijního programu Architektura a stavitelství Katedry architektury Stavební fakulty ČVUT v Praze. Výstava se bude k vidění od 24. dubna v prostorách stálé expozice Jede traktor, kde se studenti kreslení věnovali.

Společným znakem kreseb je originální autorské vyjádření vystavených exponátů, především traktorů, ale i dalších zemědělských strojů a techniky. Nápaditost, dobré ovládnutí techniky kresby a také snaha o věrné a detailní provedení jsou společným jmenovatelem vystavených kreseb. Nejlepší práce studentů ČVUT v Praze vystavené v předchozích letech již trvale zdobí některé muzejní expozice Národního zemědělského muzea v Praze i jeho mimopražské pobočky. Práce studentů budou v expozici Jede traktor vystaveny do 10. června. „Jsme rádi, že naše historická expozice zemědělské techniky plní i takto současnou funkci – zpřítomňuje studentům neopakovatelný design a jednoduchou funkčnost tehdejších strojů, a může se tak pro ně stát inspirací do budoucna,“ říká statutární náměstek a ředitel Národního zemědělského muzea Praha Antonín Juriga.

Akce se koná ve spolupráci s Katedrou architektury Stavební fakulty ČVUT a pod záštitou starosty Městské části Praha 7 Jana Čižinského.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. V pražské budově jsou k vidění expozice Jede traktor, Rybářství, Myslivost, Voda v krajině, Laboratoř ticha či Živá zahrada výhledů na střeše muzea. Prostor pro zdokonalování kulinářských dovedností nabízí Gastrostudio, milovníci umění ocení výstavu obrazů realisticky orientovaných malířů ze Šrobárovy sbírky.

Více na www.nzm.cz.

 

Jitka Taussiková, tisková mluvčí

Národní zemědělské muzeum

Tel.: 604 867 970, tiskove@nzm.cz


Zdroj: Národní zemědělské muzeum, 24. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:43