Agris.cz - agrární portál

Rybízu začala v Česku škodit štítenka, nemusí zůstat jen u něj

25. 4. 2018 | ČTK

Rybízu v Česku začala škodit štítenka katalpová, dosud se tento hmyz vyskytoval pouze na okrasných dřevinách. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZUZ) varuje, že škůdce se může vyskytovat nejen na rybízu, ale i na dalším drobném ovoci, případně i jiném ovoci. Štítenka škodí na dřevnatých částech a chemická ochrana je problematická, uvedla mluvčí ÚKZUZ Ivana Kršková.

Štítenka se celý život chrání voskovým štítem, proto odborníci radí načasovat aplikaci postřiku v období výskytu larev, které jsou nejzranitelnější, protože ještě nemají štítek. "Tato doba trvá ovšem jen několik dní," uvedla Kršková. Rychlost líhnutí závisí i na počasí, může být rychlé a hromadné i rozvleklé.

Samičky jsou velké až 2,5 milimetru, samečci jsou poloviční. Při velmi hustém osídlení mohou štítky a voskové výpotky zcela pokrýt kůru kmene a větví. "Při přemnožení jsou napadány i listy a plody. Silné napadení má za následek ztrátu barvy listů a jejich předčasný opad, znehodnocení plodů, usychání větví a případně i odumírání celých stromů," uvádí specializovaný portál ministerstva zemědělství. Štítenka katalpová se vyskytuje v teplejších oblastech a do Česka byla zavlečená.


Zdroj: ČTK, 25. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 17:46