Agris.cz - agrární portál

Studenti z Plzeňska vymysleli úlovou váhu,neruší včely při snůšce

25. 4. 2018 | ČTK

Tři studenti z Plzeňska vymysleli úlovou váhu. Včelaři díky ní v počítači vidí informace o váze medu, o teplotě a stavu včelstva. Včely tak mají klid na snůšku medu, řekl ČTK student České zemědělské univerzity Tomáš Pižl, který už tři roky včelaří. S elektronikou a propojením s počítačem mu pomohli kamarádi z plzeňské elektrofakulty Jan Čechura a Roman Severa.

"Když je snůška a včely nosí med, tak se váha úlu zvyšuje. Přírůstek můžete v určitý moment vytočit a vrátit tam prázdné souše," uvedl Pižl. Včelař nemůže být u úlu každý den a navíc by měl rušit včely co nejméně, aby měly klid na práci. Z jednoho úlu se dá podle Pižla vytočit asi deset kilogramů na jednu snůšku, úspěch je 30 kilo za sezonu.

Váha je umístěná pod úlem a měří během celého roku hmotnost a teplotu a posílá data přes internet do počítače včelařovi. Nové technologii, k níž studenti využívají server zemědělské univerzity, se podle Čechury věnuje v oboru jen jeden konkurent na světě.

Cena váhy by se měla pohybovat mezi 8000 až 9000 korunami. Konkurenční váhy stojí podle Čechury 15.000 korun a více, pokud mají například dobíjení přes solární články. Navíc posílají informace jen přes GSM do mobilu nebo přes wi-fi, pokud má včelař úly u domu. Studenti mají ve váze malou baterii, která vydrží rok, a může se dobít ze zásuvky.

"Včelařovi uděláme váhu komplet na klíč. Myšlenku chceme dále rozvíjet," uvedli. Na váze časem přibudou například senzor pohybu a okolní teploty. Studenti mají za sebou testovaný prototyp a začali pracovat na nulté sérii deseti vylepšených kusů, které budou u zákazníků půl roku testovat. "V létě plánujeme založit 'eseróčko' a vlastní e-shop, nejen na váhy. Zaměřili bychom se na automatizaci zemědělských a zahradnických činností, například zalévání skleníků, chytré kurníky a další," uvedl Čechura. Senzory uspoří řadě zemědělských činností vodu a živiny.

 

Václav Prokš hj


Zdroj: ČTK, 25. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 15:27