Agris.cz - agrární portál

Lesníci zajistí zachování biologické rozmanitosti Bílých Karpat

25. 4. 2018 | ČTK

Oživení horských luk a sledování významných lučních a lesních biotopů je cílem projektu, na kterém se v Bílých Karpatech podílejí státní podniky Lesy České republiky a Lesy Slovenskej republiky. Odborníci se postarají o obnovu, zachování a ochranu biologické rozmanitosti ve Vlárském průsmyku na pomezí Zlínského a Trenčianského kraje a ve Strážovských vrších na Slovensku. Dvouletý projekt přijde na více než 775.000 eur (asi 19,72 milionu Kč), Evropská unie na něj přispěla bezmála 659.000 eur (16,77 milionu Kč). ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

"Vysadíme jedli a dub a změníme tak druhovou skladbu lesních porostů. Společně obnovujeme a zachováváme horské luční biotopy a odstraňujeme nevhodnou vegetaci," uvedl specialista ochrany přírody Lesů ČR Martin Hromádka.

Lesníci dále vysadí plodonosné, ovocné i méně časté nehospodářské dřeviny. Mladé lesní porosty, například javory, jilmy, jedle nebo buky, navíc chtějí chránit proti ohryzu a loupání zvěří. "Vybudují se také nádrže, které zadrží vodu v krajině, a postaví se přikrmovací zařízení pro zvěř," uvedl ředitel krajského ředitelství Lesů ČR ve Zlíně Martin Pavlíček.

Projekt je spojený i s monitoringem savců a lučních společenstev. Na přeshraničním chodníku budou místní a turisty o projektu informovat nové tabule. Součástí akce jsou také chystané exkurze a konference, na kterých se setkají odborníci i laici.


Zdroj: ČTK, 25. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 08:56