Agris.cz - agrární portál

Tři české pivovarské skupiny uzavíraly dohody o zákazu exportu

26. 4. 2018 | ČTK

Tři české pivovarské skupiny uzavíraly se svými odběrateli dohody o zákazu exportu piva. Po zásahu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale dohody zrušily a vyhnuly se tak pokutě. Vyplývá to z výroční zprávy ÚOHS za loňský rok. Konkrétně šlo o Budějovický Budvar a skupiny PMS Přerov a Pivovary Lobkowicz.

ÚOHS se případem zabýval na základě svého šetření z let 2015 a 2016. Zajímal se o to, zda se podobnými dohodami negativně neuzavírá trh. Dohody o zákazu exportu se týkaly on-trade i off-trade trhu, tedy hospod i maloobchodu.

"K důvodům aplikace dohod o zákazu exportu pivovary konstatovaly, že se jednalo například o historické důvody, kdy byly vyhodnocovány ekonomické, legislativní i obchodní potenciální rizika, dále o problematiku související s označováním zboží, reklamačními důvody, jakostí zboží, odpovědností za výrobek a ochranou obalového konta," uvedl ÚOHS ve výroční zprávě.

Pivovary ale zároveň uváděly, že dodržování dohod na svých smluvních partnerech nevynucují. "S ohledem na shora uvedené a s přihlédnutím k tržním podílům měl ÚOHS za to, že vytýkané jednání pivovarů by mohlo být řešitelné formou soutěžní advokacie," uvedl ÚOHS. Pivovary samy navrhly úřadu změnu smluv, což podle úřadu problém vyřešilo.


Zdroj: ČTK, 26. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:19