Hlavní obsah

Světová produkce vína v loňském roce klesla na šedesátileté minimum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní organizace International Organisation of Vine and Wine (OIV) v úterý uvedla, že celosvětová produkce vína byla v minulém roce nejnižší od roku 1957. Příčinou bylo podle organizace sídlící v Paříži nepříznivé počasí.

Foto: Profimedia.cz

Burgenlandské vinice. Ilustrační foto

Článek

Podle informací OIV klesla světová produkce vína za rok 2017 v porovnání s předchozím rokem o 8,6 procenta. Za minulý rok se vyprodukovalo celkem 250 miliónů hektolitrů, což je nejméně za posledních šedesát let.

Příčinou nepříznivých čísel je podle organizace počasí, které vinicím v loňském roce nepřálo. Jedná se především o jarní mrazy a návaly mimořádných veder během léta. Například ve Francii na špatné počasí doplatily všechny velké vinařské regiony, včetně Burgundska a oblasti kolem Bordeaux.

„Důvodem slabých sklizní může být nepříznivé počasí, které postihlo především západní Evropu, tedy hlavní vinařské země, jako jsou Itálie, Španělsko, Francie, Německo, ale také Jižní Ameriku,“ vysvětlil generální ředitel organizace OIV Jean-Marie Aurand.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám