Agris.cz - agrární portál

Kraj dá jihomoravským obcím peníze na zachování prodejen potravin

27. 4. 2018 | ČTK

Jihomoravský kraj dá v novém programu dva miliony korun na podporu venkovských prodejen s potravinami. Schválili to dnes zastupitelé. Od 28. května do 8. června budou moct o peníze žádat obce s počtem do 750 obyvatel, které mají jedinou prodejnu potravin. O dotacích rozhodne zastupitelstvo na konci června. Podle hejtmana Bohumila Šimka (ANO) je cílem zachovat základní funkce služeb na venkově a udržet kvalitu života venkovských obyvatel.

Na programu se musejí podílet i obce. "Jakou částku dá obec, takovou poskytne i kraj. Maximální výše na jednu prodejnu je ale 70.000 korun," řekla ČTK mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Původní návrh byl, že se program bude týkat obcí do 500 obyvatel, později se ale počet zvýšil na 750 obyvatel. "Reagujeme tímto mimo jiné na podněty starostů malých obcí, které získávám při svých pracovních návštěvách v regionu. Chceme zajistit další fungování venkovských prodejen potravin v místech, kde jediný obchod bez podpory obce není schopen pokračovat v provozu," uvedl Šimek.

Program nazvaný Podpora provozu venkovských prodejen v Jihomoravském kraji pro rok 2018 se letos koná poprvé a jsou v něm dva miliony korun. Při rozdělování dotace bude kraj zvýhodňovat menší obce před těmi většími.

Kraj chce zachovat základní funkce poskytovaných služeb na venkově a udržet kvalitu života venkovských obyvatel. Dotační program vychází z koncepčních podkladů Programu Jihomoravského kraje 2018-2021, který obsahuje udržení služeb na venkově nebo podporu specifických řešení komerčních služeb v malých obcích. Podkladem proněj byla i Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020, která obsahuje několik bodů k dlouhodobé životaschopnosti znevýhodněných částí kraje. Obsahuje například zachování dostupnosti veřejných služeb, posílení kvality a kompetence místní samosprávy nebo modernizaci infrastruktury.

 

Lenka Horáková kš


Zdroj: ČTK, 27. 4. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 20:27