Agris.cz - agrární portál

Na jihočeských řekách klesl průtok na historické minimum

2. 5. 2018 | ČTK

Na některých jihočeských řekách klesl průtok vody na historické minimum pro konec dubna. Na Nežárce, Lužnici nebo Blanici hydrologové evidují sucho nebo dokonce extrémní sucho. Situaci by mohly zlepšit dlouhodobé srážky, ty však podle předpovědi v nejbližších dnech nenastanou. ČTK to řekl hydrolog českobudějovického hydrometeorologického ústavu Tomáš Vlasák.

Například na stanici v Rodvínově na Nežárce na Jindřichohradecku momentálně protéká 0,2 krychlového metru vody za vteřinu. "Přitom dlouhodobý průměr pro tyto dny se tam pohybuje kolem dvou metrů krychlových," uvedl Vlasák. Podobná situace je také třeba u jezu Pilař na řece Lužnici, kde protéká půl metru krychlového vody za vteřinu, což je jen pět procent z dlouhodobého průměru.

Vlasák uvedl, že současný stav může negativně ovlivnit řadu věcí. "Vodní elektrárny budou mít nižší výkon. Zároveň se může zhoršit kvalita vody, protože do řeky pramení čističky a ten odpad se tolik nenaředí. To znamená, že to eventuálně může například snížit populaci živočichů v řece," řekl Vlasák.

Dodal, že větší starosti ale sucho dělá zemědělcům a lesníkům. Protože stromům, obilí, nebo trávě vadí nedostatek vody více. Vlasák uvedl, že podle předpovědi nelze očekávat v následujících deseti dnech výraznější srážky. "Asi se objeví nějaké přeháňky, ale při nich vždy spadne jen málo vody. Pro zlepšení situace by bylo třeba souvislejší období srážek," uvedl.


Zdroj: ČTK, 2. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:08