Agris.cz - agrární portál

Pěčínská farma rodiny Lepšových je pojmem

4. 5. 2018 | ČSCHMS

Jména Lepša a Pěčín se stala v chovu masného skotu pojmem. Je mnoho chovatelů, kteří se zaměřují na produkci plemenných zvířat, jen málokdo je ale tak úspěšný jako Vladimír Lepša se svými syny. Přívlastek "z Pěčína" je ceněnou známkou - známkou kvality. Vavříny Lepšovi získávají nejenom na výstavách, ale i ve šlechtění a v obchodu. Angusská plemenná zvířata, zejména pak býky, prodávají za ceny, o kterých se mnohým v životě nesnilo. Vždyť v první desítce nejdražších býků české historie je jich šest, kteří pochází z pěčínského chovu! 

Pokud existuje někdo, kdo ještě nikdy neslyšel o rodinné farmě Lepšových, tak proto toho uveďme, že se nachází v jihočeském Pěčíně, což je malá vesnička v blízkosti Trhových Svinů. Vladimír Lepša začínal s plemenem aberdeen angus jako hobby chovatel v roce 2002, kdy podnikal v oblasti zpracování dřeva.

Tehdy nakoupil šest hektarů zemědělské půdy a také základní stádo čítající pět krav a jednu jalovici, všechny s kanadským původem. Chov postupně rozšiřoval a po několika letech se z původně chovatelského koníčka stala rodinná farma, která je zdrojem příjmů také pro syny Lukáše a Vladimíra. V současnosti se farma zaměřuje výhradně na chov plemene aberdeen angus, v minulosti se ale u Lepšů na pastvinách pásl i masný simentál.

Aktuálně na farmě chovají stovku anguských krav, z větší části v červené barvě. Lepšovi hospodaří na výměře okolo 300 hektarů zemědělské půdy, z nichž 200 ha vlastní. Na ornou půdu připadá padesát hektarů, na nich se pěstují hlavně obilniny v potravinářské kvalitě a pícniny.


Zdroj: ČSCHMS, 4. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 23:48