Agris.cz - agrární portál

V Itálii vyšetřují zemědělce kvůli nadměrnému použití pesticidů

7. 5. 2018 | ČTK

Státní zastupitelství v Udine na severovýchodě Itálie začalo kvůli masivnímu úhynu včel vyšetřovat 38 zemědělců, kteří jsou podezřelí z nadměrného používání pesticidů. Dnes o tom informuje agentura APA. Jde podle ní o první případ tohoto druhu, kterým se italská justice zabývá.

Vyšetřovatelé zajistili asi 20 polí v okolí Udine. Kukuřice a sója, které na nich rostou, budou zničeny.

Vyšetřování kvůli podezření z rozsáhlého ničení životního prostřední zahájili policisté na popud některých místních včelařů, kterým ve velkém hynuly včely. Jako možnou příčinu tohoto stavu přitom viděli používání neonikotinoidů.

Neonikotinoidy napadají nervový systém hmyzu a mohou jej ochromit i zabít. Řada studií v uplynulých letech prokázala, že jejich používání má negativní vliv na populaci včel.

Před riziky, která představuje užívání neonikotinoidů pro včely a čmeláky, nedávno opět varoval také Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Podle EFSA je 9,2 procenta včelí populace ohroženo vyhynutím.

hab spr


Zdroj: ČTK, 7. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 12:00