Agris.cz - agrární portál

Veterináři: Podnětů na týrání zvířat letos o třetinu přibylo

10. 5. 2018 | ČTK

Letos do května přibylo meziročně o zhruba 30 procent podnětů veterinářům na podezření z týrání zvířat. Veterináři je prošetří všechny, mnoho kontrol je však zbytečných. Dnes to na setkání s novináři uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. Kontrol zatím veterináři provedli 2200, zhruba v pětině případů zjistili týrání nebo nějaké pochybení.

Podle ředitele se stává, že lidé nahlašují podněty na základě několika let starých fotek na sociálních sítích, nebo neuvedou přesné bydliště, kde se možný tyran zvířat nalézá, což veterinářům práci ztěžuje. Zároveň však podle něj letos přibývá i vážných případů týrání. "Došlo několikrát ke zmrzačení až utýrání psa při řešení rodinných nebo sousedských vztahů - pes byl zastřelen, ubit kladivem," uvedl Semerád.

V posledních týdnech vzbudilo pozornost hned několik případů brutálního týrání psů. Letos na začátku května poslal například poslal nepravomocně soud na rok do vězení muže z Prahy, který podle obžaloby utopil štěně ve vaně a dalšími štěněti zlomil nohu. Před soudem také stanul například mladík z Prachatic, kterého při škrcení štěněte labradorského retrívra natočil jeho známý a záznam umístil na sociální sítě. Muž z Karvinska si zase vyslechl obvinění za to, že kopáním do břicha usmrtil několikaměsíční štěně plemene sibiřský husky. Nedávno byl z týrání obviněn i mladík z Děčína, který ročního křížence údajně připravil o oko, zlomil mu čelist a vykopl zuby.

Protože se podobné případy objevují v médiích, přichází podle Semeráda stále více podnětů. Veterináři požádali zástupce obcí, aby jim případně hlásili, když budou mít podezření z týrání. Případy by se tak mohly řešit včas, a nikoliv až ve chvíli, kdy zvíře uhyne nebo bude muset být vlastníkovi odebráno.

Veterináři více řeší tzv. množírny. Podle novely veterinárního zákona, která začala platit od loni na podzim, musí chovatelé, kteří mají více než pět fen starších jednoho roku, informovat o chovu SVS. Aktuálně mají veterináři v seznamu 754 takových chovatelů, v 15 případech uložili pokutu za nenahlášení.

drh jw


Zdroj: ČTK, 10. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 19:26