Agris.cz - agrární portál

Ministr zemědělství: Situace s kůrovcem byla dlouhodobě podceňována

14. 5. 2018 | MZe ČR

Řízením státního podniku Lesy ČR dnes ministr zemědělství Jiří Milek pověřil dosavadního ředitele vodního a lesního hospodářství Lesů ČR Tomáše Pospíšila. Ve funkci krizového manažera pro zvládnutí kůrovcové kalamity potvrdil Ludvíka Řičáře, dosavadního krajského ředitele Lesů ČR v Liberci. Odpoledne se společně sešli na prvním jednání, kde si určili kompetence a priority pro zvládnutí největší novodobé krize v našich lesích.

Hlavním úkolem Lesů ČR pod Pospíšilovým vedením bude podle ministra zemědělství Jiřího Milka maximálně využít veškeré těžební kapacity, aby se zamezilo šíření kůrovce. Krizový manažer Řičář by se měl soustředit na řešení situace v nejvíce postižených oblastech.

„Od začátku svého působení ve funkci ministra upozorňuji na nedostatečná dosavadní opatření proti kůrovci, jsem přesvědčen, že situace byla podceňována. Zásadně odmítám tvrzení, že Ministerstvo o stavu lesů veřejnosti lhalo, jak dnes uvedl místopředseda sněmovního zemědělského výboru Radek Holomčík,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Případné svolání mimořádné schůze Sněmovny, o kterém dnes hovořila Česká pirátská strana, ministr uvítal. „Než o tom bude chtít kdokoliv diskutovat, doporučuji zajet se na místo podívat. Rád zájemce osobně provedu lesy, přesněji tím, co z nich zbylo,“ uvedl ministr Milek.

Ministr po nástupu do funkce například inicioval změnu vyhlášky o opatřeních k ochraně lesa. Opakovaně jezdil do nejvíce postižených oblastí, kam pozval i novináře. O opatřeních k likvidaci kůrovcové kalamity bude zítra na MZe jednat meziresortní skupina, které se zúčastní i premiér Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec a zástupci dalších institucí.

 

 

Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 14. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:49