Agris.cz - agrární portál

Samoobslužné bistro občerství cyklisty. Provozovatelé věří v poctivost zákazníků

16. 5. 2018 | Denik.cz

Vyrazit si na kole na výlet s jistotou, že na cestě potkám bistro otevřené zájemcům kdykoli, mají teď všichni cyklisté na Znojemsku. V Šatově vzniklo patrně jediné samoobslužné cyklobistro na jihu Moravy. Jeho provozovatelé věří v poctivost turistů. Ti za vypité limonády zaplatí do připravené kasičky, brzy také prostřednictvím platebního terminálu. 

Propagovat tímto způsobem ještě více Šatov na cyklotrasách se rozhodli Tomáš Malach se svým kamarádem. „Inspirovali jsme se na horách, kde podobná bistra fungují. Řekli jsme si, proč to nezkusit, do Šatova míří poslední dobou spousta turistů na kolech,“ prozradil Tomáš Malých.

Bistro má v nabídce balené nápoje, oplatky nebo bramborové lupínky. V provozu je pár týdnů. „S turisty problém nebude, kdo cestuje, nesetkává se s podobným zařízením poprvé,“ uvažoval Malach.

Stánek s občerstvením má na dohled od svého domu. Už nějakou dobu uvažoval nad tím, jak místo využít. „Pronajali jsme jim místo bezplatně, jde jen o pouhých sedmnáct metrů čtverečných. Určitě je to dobrá věc, která může dát o Šatovu vědět. Ale když za mnou provozovatelé bistra přišli, zůstal jsme trochu překvapený a stále je tak trochu považuji za kaskadéry. Je to pro náš region novinka,“ řekl starosta Šatova Petr Javůrek.

Samoobslužné bistro∙ Bistro má v nabídce balené nápoje, cukrovinky nebo slané brambůrky.∙ Provozuje ho občanské sdružení Happyend Pople.∙ Část výdělku poputuje na konci roku na sbírku ve prospěch útulku pro psy v Načeradcích.

Kromě balených vod a limonád se budou moci lidé občerstvit rajčaty utrženými přímo na záhoně nebo v dalších sezonách natrhat víno přímo z vinohradu. „Nejsou to hrozny pro výrobu vína, ale jde o odrůdy určené právě pro využití k přímému občerstvení. Každý zájemce si navíc může jednotlivé hlavy na dva roky adoptovat a co lidé nesklidí, bude jeho. Na podzim chceme dosazovat další,“ připomněl Malých.

Od začátku května už bistro prošlo zatěžkávací zkouškou. Přivítalo na šedesát cyklistů, kteří se účastnili Májové vyjížďky pořádané znojemským Cyklo Klubem Kučera. Ten také zajistí, že se místo stane pro příznivce cyklistiky důležitým bodem. „Kromě občerstvení zde bude navíc i stanice první pomoci pro cyklisty. Bude tady bedna s nářadím a lidé si opraví sami defekt na kole. Podobných bodů máme v regionu několik, ale tento bude první, u kterého počítáme s tím, že za materiál a nářadí nám lidé zaplatí,“ sdělil manažer Cyklo Klubu Kučera Čestmír Vala.

Cyklistický nadšenec Denis Šebestík z Břeclavi se s bistry bez obsluhy setkal v rakouské Medvědí soutěsce. „Myslím, že něco podobného funguje na odlehlejších místech republiky. Něco podobného mohlo mít smysl třeba na Pohansku,“ řekl Šebesta.

Služba turistům založená na vzájemné důvěře funguje již dlouhé roky ve Skandinávii. „Podobné stánky znám například s festivalů ve Švédsku. A z doslechu vím o chatách v Norsku, kde je nachystané dřevo a základní jídlo. Lidé za nocleh zaplatí a pokračují dál v cestě,“ připomněl znojemský odborník na cestovní ruch Pavel Kovařík.

Autor: Ilona Pergrová


Zdroj: Denik.cz, 16. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:25