Agris.cz - agrární portál

Venezuela obnovila provoz závodu americké firmy Kellogg

17. 5. 2018 | ČTK

Venezuelské úřady obnovily provoz závodu amerického potravinářského koncernu Kellogg. Továrna je nyní pod kontrolou zaměstnanců. Firma v úterý oznámila, že své aktivity ve Venezuele kvůli zhoršujícím se hospodářským podmínkám v zemi zastavuje. Prezident Nicolás Maduro reagoval prohlášením, že provoz bude předán zaměstnancům a výroba bude pokračovat. Koncern nynější zásah Caracasu potvrdil, uvedla agentura Reuters.

"Zahájili jsme soudní řízení proti představitelům společnosti Kellogg, protože jejich krok je neústavní. Rozhodl jsem se, že firmu předám dělníkům, aby mohli pokračovat ve výrobě pro obyvatelstvo," řekl podle zpravodajského serveru BBC Maduro, který chce v nadcházejících volbách obhájit svůj mandát.

Továrna firmy Kellogg ve venezuelském městě Maracay podle místních médií zaměstnává zhruba 400 lidí. Firma na svém webu uvádí, že pokrývá 75 procent spotřeby snídaňových cereálií v zemi. Opozice tvrdí, že vládě nebude trvat dlouho, než závod vyplení a jeho podnikání zruinuje.

Venezuelu už pět let trápí hospodářská recese, kvůli které miliony lidí trpí nedostatkem potravin a léků. Prezident Maduro, který ve funkci působí od roku 2013, svaluje problémy své země na "ekonomickou válku" vedenou zahraničními vládami a podniky. Jeho kritici říkají, že hlavní příčinou je špatná správa země.

K omezení či zastavení aktivit ve Venezuele již přikročily i jiné velké podniky, například General Mills, Clorox, Kimberly-Clark, General Motors a Harvest Natural Resources.


Zdroj: ČTK, 17. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 20:04