Agris.cz - agrární portál

Pravidla pro využívání genetických zdrojů čeká zpřesnění

18. 5. 2018 | ČTK

Pravidla pro využívání genetických zdrojů se zpřesní podle unijních předpisů. Změny přinese vládní návrh nového zákona, který schválil Senát. Předloha upravuje okolnosti zařazení sbírek genetických zdrojů do unijního registru. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Zařazení do registru spravovaného Evropskou komisí bude podle předlohy posuzovat ministerstvo životního prostředí. Kontrolovat dodržování podmínek pro přístup ke genetickým zdrojům bude v Česku inspekce životního prostředí. Za porušení by mohla uložit pokuty až 50.000 korun, peníze poplynou do Státního fondu životního prostředí.

Genetickým zdrojem je podle předlohy jakýkoli "materiál rostlinného, živočišného nebo mikrobiálního původu, který obsahuje funkční jednotky dědičnosti a má pro člověka význam z hlediska dalšího využití".

Předlohu dostali zákonodárci od vlády již v minulém volebním období. Zůstala ve Sněmovně před druhým čtením a s volbami takzvaně spadla pod stůl. Začlenění předpisu EU do tuzemské legislativy tak má zpoždění. Evropská komise oznámila loni v říjnu ministerstvu pro životní prostředí, že s Českem zahájí řízení pro porušení povinnosti.


Zdroj: ČTK, 18. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 04:32