Agris.cz - agrární portál

Kofola každoročně rozšiřuje portfolio, naposledy o český Leros

20. 5. 2018 | ČTK

Vizitka akciové společnosti Kofola ČeskoSlovensko (dnes se konala valná hromada společnosti):

Vznik: Současná Kofola ČeskoSlovensko, a. s., byla do obchodního rejstříku zapsána v září 2012. Společnost Kofola vznikla v roce 1993 privatizací sodovkárny Nealko Olomouc.

Historie: V roce 1960 vyvinul Zdeněk Blažek z opavské farmaceutické společnosti Galena sirup Kofo (směs bylin a ovocných šťáv ochucených lékořicí), který se stal základem kolové limonády. Nápoj se měl jmenovat Kofocola, ale kvůli možným problémům s ochrannou známkou nakonec dostal název Kofola. Do pádu komunistického režimu patřila kofola vyráběná v řadě limonádoven mezi nejoblíbenější nealkoholické nápoje v Československu. Po otevření hranic Kofolu dočasně vytlačily z trhu zahraniční kolové nápoje, v druhé polovině 90. let značku oživila společnost Santa Nápoje rodiny Samarasů.

V roce 2003 byla v Krnově sídlící společnost Santa přejmenována na Kofola, a. s. Vznikl holding, který v roce 2006 přestěhoval své sídlo do Ostravy. V roce 2008 Kofola otevřela nový závod v polském Kutně za 15 milionů eur (zhruba 450 milionů korun; největší česká investice v Polsku), kam také později přenesla své sídlo. V roce 2015 skupina Kofola přestěhovala sídlo své mateřské společnosti z Polska do ČR. Aktivity mateřské společnosti Kofola S. A. přesunula do akciové společnosti Kofola ČeskoSlovensko se sídlem v Ostravě.

Charakteristika: Kofola je nyní jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Má sedm výrobních závodů v Česku, Polsku, na Slovensku, ve Slovinsku a Chorvatsku. K výrobkům firmy Kofola vedle stejnojmenného nápoje patří ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola. V licenci Kofola vyrábí a distribuuje nápoje RC Cola a Orangina. Pro ČR a Slovensko je firma výhradním distributorem značek Evian a Badoit. V Česku dodává obchodům a restauracím také minerálku Vincentka. Provozuje freshbary a salaterie UGO.

Do skupiny patří slovinská společnost Radenska a chorvatský výrobce minerálních vod Studenac. V roce 2017 společnost koupila polského producenta ovocných a bylinných produktů Premium Rosa. Její nejnovější akvizicí je tradiční český výrobce směsí z léčivých rostlin Leros.

Hospodářské výsledky: Skupině Kofola v loňském roce klesly tržby meziročně o 0,5 procenta na 6,96 miliardy korun. Ukazatel EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) jí klesl o 10,7 procenta na 950,2 milionu korun a provozní zisk o 28,9 procenta na 385 milionů korun.

Počet zaměstnanců: Více než 2100, z toho asi 700 v ČR.

Základní kapitál: 2,2 miliardy korun.

Akcionáři: Majoritním vlastníkem skupiny je od loňska nově založená společnost Aetos, která vlastní 68 procent akcií. Aetos patří rodině Samarasů a ostatním zakladatelům Kofoly (akcionáři René Musila a Tomáš Jendřejek).


Zdroj: ČTK, 20. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 00:43