Agris.cz - agrární portál

Sucho trápí i Vysočinu, radní kraje vyzval k šetrnému hospodaření

23. 5. 2018 | ČTK

Na Vysočině klesla kvůli suchu vydatnost lokálních vodních zdrojů, krajský radní Martin Hyský (ČSSD) proto vyzval obyvatele kraje i firmy k hospodárnému nakládání s vodou. "Na území našeho kraje mají každoročně větší či menší problém s množstvím nebo kvalitou dodávané vody desítky obcí," uvedl v tiskové zprávě Hyský. Nedostatek dešťových srážek a nadprůměrně teplé jaro ale působí obdobné problémy i v dalších krajích Čech a Moravy.

Na Vysočině jsou dešťové srážky od začátku roku nižší, než je dlouhodobý průměr. Jen za období od února do dubna jich v krajině chybí asi 70 milimetrů, tedy 70 litrů na metr čtvereční. Přestože tento měsíc pršelo o něco víc, je situace pořád nepříznivá, a to i v porovnání s předchozími třemi suchými roky.

V grantovém programu Čistá voda, který se týká projektů na zásobování pitnou vodou a čištění odpadních vod, krajští zastupitelé kraje tento měsíc schválili rozdělení skoro sedmi milionů korun mezi 46 žadatelů z řad obcí.

Menší množství sněhu z letošní zimy nedoplnilo chybějící vláhu v půdě a deficit se podle Hyského prohlubuje. Dešťové srážky v únoru, březnu a v dubnu se podle údajů kraje nerovnaly ani polovině dlouhodobého průměru. Navíc je nezvykle teplé jaro. Zatímco dřív se průměrná dubnová teplota pohybovala okolo sedmi stupňů Celsia, letos v dubnu činila na Vysočině 12,5 stupně.

"Na sucho v letních měsících nebo na konci léta jsme už víceméně zvyklí, ale na květen se jedná o velký extrém," řekl Hyský k nynější situaci. Stavy vody jsou pod normálem ve většině vodních toků na Vysočině. Velmi nízké průtoky jsou podle údajů povodí například v Maršovském potoce nebo v říčce Šlapance u Havlíčkova Brodu. Nižší vydatnost mají místní zdroje podzemní vody.

Prameniště u Heraltic na Třebíčsku dodalo minulý rok nejméně pitné vody za poslední dvě desetiletí. Do vodovodu z něj plynulo něco přes 300.000 metrů krychlových vody, polovina dříve obvyklého množství. ČTK to počátkem měsíce řekl ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti Jaroslav Hedbávný.


Zdroj: ČTK, 23. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:37