Agris.cz - agrární portál

Vše o největším volně žijícím zvířeti Evropy na výstavě v Národním zemědělském muzeu Ohrada

25. 5. 2018 | Národní zemědělské muzeum

Věděli jste, že v roce 1923 na světě zbylo pouze 53 zubrů? Příběh zubra, jeho vyhubení ve volné přírodě, boje o záchranu a opětovný návrat do přírody je fascinující. Seznámit se s ním můžete od 1. června do konce října tohoto roku na výstavě Zubři v muzeu lesnictví, myslivosti a rybářství na loveckém zámku Ohrada.

Zubr evropský (Bos bonasus), někdy též zvaný bizon evropský, je mohutný kopytník z čeledi turovitých (Bovidae) a největší suchozemský savec Evropy. V řadě evropských zemí je v současnosti velmi aktuální otázka vypouštění zubrů zpět do volné přírody a vliv těchto zvířat na tvorbu krajiny. Výstava ukáže historii zubrů na našem území od pravěku po současnost, odraz zubrů v naší kultuře, podobnou historii severoamerického příbuzného zubra – bizona,  zajímavosti z jejich biologie i perspektivy jejich navrácení do volné přírody. K nejvzácnějším exponátům výstavy patří lebka zubra kavkazského ze sbírek Národního zemědělského muzea, dnes již vyhynulého druhu. Obohacena je ale také o sbírkové předměty zapůjčené z dalších muzeí a institucí. Výstavou chceme ukázat, že zubr byl neodmyslitelnou součástí našich lesů a podhorských oblastí, a to s dosahem do naší dávné minulosti. Jestli se znovu stane nepostradatelným zvířetem evropského ekosystému, bude záležet na souznění všech, kterých se snahy o návrat zubra do přírody dotýkají,říká ředitel Národního zemědělského muzea Ohrada Jiří Houdek.

Na realizaci výstavy se také podílelo Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Přírodovědecké muzeum, Moravské zemské muzeum, košické Východoslovenské múzeum, Zoo Hluboká nad Vltavou, Zoo Praha, Zoologická zahrada Tábor, Česká krajina, Národní galerie v Praze, Jihočeská univerzita České Budějovice.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství Ohrada je nejstarším loveckým muzeem v Evropě. První muzejní sbírky loveckých trofejí a vycpanin zde byly umístěny již v roce 1842. Unikátem je Sallačova sbírka několika set exponátů paroží a souroží. Barokní zámek Ohrada nabízí také působivé interiéry, zejména hodovní sál vyzdobený barokními loveckými motivy a nábytkem z paroží. Každý rok připravuje muzeum několik výstav tematicky souvisejících se zaměřením pobočky.

 

Více na www.nzm.cz

 

Kontakt:

Ing. Jiří Houdek, ředitel pobočky Ohrada

Tel.: 724 996 626

jiri.houdek@nzm.cz

Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství

Ohrada 17, 373 41  Hluboká nad Vltavou

 

 


Zdroj: Národní zemědělské muzeum, 25. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:21