Agris.cz - agrární portál

Vinařství Gotberg získalo platinovou medaili na soutěži Decanter

26. 5. 2018 | ČTK

Moravští vinaři uspěli na světové soutěži Decanter World Wine Awards, kterou pořádá britský magazín o víně a lihovinách Decanter. Vinařství Gotberg získalo platinovou medaili za Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2016. Vína z Česka získala ještě dvě zlaté, 19 stříbrných a 43 bronzových medailí, informovalo ČTK Národní vinařské centrum.

Společnou prezentaci českých a moravských vinařů centrum organizačně zajišťovalo za finanční podpory Vinařského fondu. Včetně čestných diplomů Česko vybojovalo v Londýně 93 ocenění. Konkurenci tvořilo více než 17.000 vín z celého světa.

"Vítězný Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2016 je víno s typickou odrůdovou a meruňkovou chutí s tóny citrusových plodů. Víno je lehké se šťavnatější kyselinkou. Hrozny, ze kterých bylo víno vyrobeno, pocházejí z vlastní vinice z roku 2004," uvedl Stanislav Málek, enolog vinařství Gotberg.

Podle Pavla Kršky, ředitele Národního vinařského centra, na platinovou medaili dosáhnou jen opravdu výjimečná světová vína. "Odborná porota jim totiž musí udělit přes 95 bodů ze 100 možných. Takových vín je na světě jen velmi málo a je skvělé, že víno nejvyšší světové kvality vzniklo v České republice," komentoval to Krška.

Jednu zlatou medaili získalo vinařství Sonberk za Pálavu, slámové víno z ročníku 2016, druhou vinařství Volařík za Ryzlink vlašský, taktéž 2016. Stříbrné medaile si rozdělily značky Zámecké vinařství Bzenec, Bábíček/Vacenovský, Bohemia Sekt, Lahofer a další podniky.


Zdroj: ČTK, 26. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 01:26