Agris.cz - agrární portál

Pivovar Ostravar zvýší produkci kvasnic,díky níž může růst výroba

28. 5. 2018 | ČTK

Pivovar Ostravar letos investuje miliony do trojnásobného zvýšení produkce kvasnic. V případě potřeby tak může zvýšit i kapacitu výroby. Nové kvasničné hospodářství, jehož vybudování stálo deset milionů korun, je největší letošní investicí pivovaru. Celkem Ostravar tento rok dá na zkvalitnění výroby 38,5 milionu, podobně jako v předchozích letech. Novinářům to dnes řekl sládek Roman Richter.

Kvasničné hospodářství slouží k rozmnožování a úschově pivovarských kvasnic, bez nichž se výroba piva neobejde. "Každoročně investujeme několik desítek milionů korun. Investice do kvasničného hospodářství v podstatě znamená úplně jinou úroveň péče o kvasnice," uvedl Richter. Pro každý pivovar je podle něj důležité, aby si dokázal uchovat kvalitu vlastního kmenu kvasnic, s nímž pracuje i pivovar Ostravar.

"Kvasnice jsou svým způsobem velmi citlivé mikroorganismy, takže maximální péče o ně znamená, že je uchováváte v maximální kondici, a to se vám potom pozitivně projeví v kvalitě piva a udržení jeho charakteru," řekl Richter.

Díky nové technologii se v pivovaru zvýší produkce kvasnic trojnásobně. "Investice do nového kvasničného hospodářství pro nás znamená jednak zvýšení kapacity, a to výrobní i úschovné. Zásadní změna je to, že obě tyto místnosti se nachází společně. To znamená, že je dokáže obsluhovat v podstatě jeden člověk," uvedl sládek. Pozitivem je rovněž to, že kvasnice, které přichází do úschovy, jsou předchlazené. "Tyto kvasnice jsou tak méně namáhané během potřebné doby úschovy a jsou mnohem vitálnější než by byly za stavu, kdyby by do toho tanku přicházely při vyšší teplotě," vysvětlil Richter.

Další novinkou letošního roku je to, že pivovar do svého kmenového portfolia zařadil černé pivo Černá Barbora. Na trhu je sice od roku 2014, ale dosud se vyrábělo jen v limitovaném množství. Nyní bude vyráběno celoročně. Třináctistupňové pivo bude zatím čepováno pouze v hospodách, kterých by postupně mělo být několik set. K trvalé výrobě černého piva se pivovar vrátil kvůli stále se zvyšující poptávce zákazníků.

Pivovar Ostravar loni prodal v Česku meziročně o 2,3 procenta piva více. Přesná čísla kvůli konkurenci pivovar nezveřejňuje, ale každoročně se v něm v průměru vyrobí půl milionu hektolitrů piva. Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven se loni vyrobilo v Česku o 0,7 procenta piva méně než v roce 2016 a produkce určená pro tuzemský trh se snížila o 2,1 procenta. Spotřeba na hlavu představovala 138 litrů, což je o pět litrů méně než v roce 2016. Na poklesu mohl mít podle zástupců pivovaru podíl i protikuřácký zákon.

 

Martina Helánová ver


Zdroj: ČTK, 28. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 00:13