Agris.cz - agrární portál

Život v ptačích hnízdech mohou lidé sledovat online

28. 5. 2018 | ceskenoviny.cz

Sledovat chování ptáků přímo v jejich hnízdech a budkách umožňuje vědcům a studentům ze České zemědělské univerzity (ČZU) projekt, do kterého nyní zapojili veřejnost. Ve zhruba 50 budkách jsou namontované kamery a snímače zvuku, které to umožňují. Záběry mohou zájemci zhlédnout na internetu. Podle koordinátorky projektu Ptáci online Markéty Zárybnické se podařilo zachytit i některé značně "akční" momenty.

Odborníci z Fakulty životního prostředí ČZU vytvořili dvojí typ budek. Ty s menšími vletovými otvory jsou určené hlavně pro sýkorky, do těch větších se mohou nastěhovat i jiní ptáci. Jaký ptačí druh budku zabydlí, závisí podle Zárybnické i na tom, kde se nachází. Například v areálu Ústřední vojenské nemocnice v Praze se usídlila sýkora koňadra. "Koňadry jsou asi nejčastější, ale hnízdí nám tam také sýkora modřinka, špaček obecný, vrabec polní a teď máme prvního rehka zahradního," řekla ČTK.

Párek rehků hnízdí v budce MŠ Trhanovské náměstí v Praze 10. Přenos z budky tu sledují děti ze školky. "Děti nám samy hlásí, co je v budce nového. Rehky dokonce pojmenovaly - tatínek je Pero a maminka Mary," uvedla ředitelka školky Michaela Randová. V hnízdě je sedm vajíček.

"Chytré" budky začala ČZU zřizovat v roce 2016. Letos se jejich síť rozrostla - přibyly senzory, tři budky vznikly v Polsku, a především se záznamy dostaly na web, kde si je může prohlédnout každý. "Jsou tam i senzory teploty a světlené intenzity, nově i vlhkosti a tlaku," uvedla koordinátorka.

Získaná data jsou zajímavá i pro vědce. Kamery zachytily například chování, o kterém by jinak nevěděli. "Například jsme zjistili, že vrabec dokáže rozbít a vyházet vajíčka mnohem většího špačka obecného proto, aby zahnízdil. Sledujeme také obranné chování, když se objeví vetřelci," popsala Zárybnická.

Ukázalo se například i to, že pokud se vylíhnuté mládě dostane na okraj hnízda, pro rodiče se stane prakticky neviditelné. "Přestanou si ho všímat, nekrmí ho a ono zahyne," uvedla.

Získaná data slouží také jako podklady vysokoškolským studentům pro jejich bakalářské práce. Projekt podle Zárybnické posiluje i spolupráci se základními a mateřskými školami, hlavně v enviromentálním vzdělávání. V budoucnu hodlá ČZU projekt dál rozšířit a dosáhnout toho, aby v budkách hnízdily i jiní ptáci, například rorýsi.

 

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 28. 5. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:14