Agris.cz - agrární portál

AFP: Vinaři z údolí Rhôny používají proti kroupám balonky se solí

4. 6. 2018 | ČTK

Vinaři v údolí Rhôny na jihovýchodě Francie zvolili netradiční a inovativní způsob boje proti kroupám, které jim ničí úrodu. Blížící se živel zachytí radarem a pak vystřelují "chytré" balonky nesoucí nálož speciální soli. Balonky pak ve výšce 600 metrů "udeří" přesně ve středu bouře. V příhodné chvíli mrak donutí, aby se vypršel, než se stihnou utvořit kroupy, uvedla agentura AFP.

"Je to kolektivní projekt, a to je důležité. Něco takového ještě francouzské vinařství nezažilo," řekl Michaël Gerin, zástupce prestižní apelace Côte-Rôtie, která se spolu s apelací Condrieu na novém systému podílí. Projektu se podle Gerina účastní 260 vinařů.

Jakmile radar, umístěný ve strategickém bodě na protějším břehu řeky, zaznamená blížící se bouřku, jsou majitelé vinic varováni 30 minut předem prostřednictvím SMS nebo e-mailu. Postup bouřkových mračen mohou sledovat na svých mobilních telefonech. "Vinaři-střelci" se pak přemístí do 26 střeleckých zón, rozesetých na vinicích, které na rozkládají na strmých svazích.

"Střelci jsou v pohotovosti 24 hodin denně sedm dní v týdnu," řekl jeden z nich Roland Grangier. "V autech máme všechno připraveno," dodal. Kromě balonků a nádržek se solí také lahve s heliem pro nafouknutí balonků. Nádobky obsahují takzvané hygroskopické soli, které pohlcují vlhkost.

Ochranný systém pokrývá 2800 hektarů, z toho 900 hektarů vinic. "Chrání také pěstitele zeleniny a sadaře, ale i domy a auta," uvedl Grangier.

Projekt vyšel na 200.000 eur (5,1 milionu Kč), z toho 60.000 eur (1,5 milionu Kč) stál radar. "Systém financovali vinaři, místní úřady a region Auvergne-Rhône-Alpes," dodal vinař. Každá "střela" vyjde na 380 eur (9800 Kč). "Jednou v neděli jsme jich vystřelili desítky a kroupy jsme rozehnali," uvedl Grangier.

"Investice je to opravdu velká," připustil Gerin. Systém je ale podle něj účinný a vzhledem k výši škod po krupobití nebylo proč váhat. Po kroupách totiž může být ztracena nejen část současné úrody, ale i velká část té další, protože kroupy poškodí vinné keře. Apelace (chráněné a vymezené oblasti pěstování vína) Côte-Rôtie a Condrieu ročně kvůli bouřím přijdou o ekvivalent 50.000 lahví.

Rachejtle se solí podle Gerina používali vinaři už dříve. "Můj dědeček je míval, ale bylo nebezpečné chodit s výbušninami a byly také méně účinné."

mka spr


Zdroj: ČTK, 4. 6. 2018





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 17:17